Turun ammatti-instituutti Menu

Tutkinnot: Kone- ja tuotantotekniikka, puuteollisuus

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Voimassa 1.8.2024 alkaen

Tuotantotekniikan osaamisala, Koneistaja

Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC- työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.

Tuotantotekniikan osaamisala, Levyseppähitsaaja

Levyseppähitsaaja osaa suunnitella sekä valmistaa piirustusten mukaisia levytöitä, hitsaustöitä sekä metallirakennetöitä hyödyntäen nykyaikaisia valmistusmenetelmiä. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hänellä on ammatissaan vaadittavat pätevyydet ja kokeet suoritettuna. Hän vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta sekä käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta.

Asennuksen ja automaation osaamisalan, Koneasentaja

Koneasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa mekaanisia koneita- ja laitteita. Hän osaa tehdä koneasennuksia oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä työohjeiden ja piirustusten avulla. Asentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat tarkistukset, muutokset ja dokumentoinnit. Hän tuntee koneiden ja laitteiden rakenteita ja toimintaa, osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työssään. Hän osaa tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia, huoltoja ja olla mukana laitteistojen käyttöönotossa ja korjauksissa.

Asennuksen ja automaation osaamisala, Koneautomaatioasentaja

Koneautomaatioasentaja osaa kokoonpanna ja asentaa automaatiolaitteita ja niiden komponentteja. Hän tuntee koneautomaation komponenttien ja laitteiden rakenteita ja toimintaa ja osaa käyttää materiaaleja ja eri asennusmenetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneautomaatioasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkötekniikkaa sähkömekaanisissa asennuksissa. Hän suorittaa mekaaniset ja sähkömekaaniset asennukset oikeassa järjestyksessä ja oikeilla menetelmillä turvallisesti työohjeiden ja piirustusten avulla. Koneautomaatioasentaja osaa tarkastaa asennettavaksi tarkoitetut osat ja komponentit, sekä tehdä niihin tarvittavat säädöt, asetukset, ohjelmoinnin ja niihin liittyvät dokumentoinnit. Hän on mukana laitteistojen käyttöönotossa, huolloissa ja korjauksissa.

Kumitekniikan osaamisala, Kumituotevalmistaja

Kumitekniikan osaamisalan suorittanut kumituotteiden valmistaja osaa työskennellä kumiteollisuuden tuotannossa renkaiden ja muiden teknisten kumituotteiden valmistuksen erilaisissa työtehtävissä. Hän osaa korjata valmistusprosessissa ilmeneviä tavallisimpia toiminnallisia häiriöitä, jotka voivat olla raaka-ainepohjaisia tai koneissa ja laitteissa ilmeneviä teknisiä häiriöitä. Hän tuntee valmistusprosessissa käytettävät raaka-aineet sekä niiden ominaisuudet ja käyttäytymisen prosessin eri vaiheissa. Hän osaa käyttää kumituotannon koneita ja suorittaa niille päivittäishuoltoon kuuluvia tehtäviä. Hän osaa omalta osaltaan vastata tuotteiden laadusta ja työskennellä taloudellisesti.

Muovitekniikan osaamisala, Muovituotevalmistaja

Muovitekniikan osaamisalan suorittanut muovituotteiden valmistaja osaa työskennellä muovialan tuotantotehtävissä sekä käsityövaltaisessa tuotannossa että pitkälle koneellistetussa ja automatisoidussa teollisuudessa. Hän osaa toimia monipuolisesti alan erilaisissa työtehtävissä, kuten muovituotteiden valmistus-, viimeistely- ja korjaustehtävissä sekä tuotekehityksen avustajan tehtävissä. Hän osaa käyttää muovituotannon koneita ja suorittaa niille päivittäishuoltoon kuuluvia tehtäviä. Hän osaa ottaa valmistusprosessissa huomioon valmistusvaiheiden vaikutuksia muoviraaka-aineisiin, tuotteiden ominaisuuksiin, terveyteen sekä ympäristöön ja osaa toimia ympäristökuormitusta minimoiden. Hän osaa omalta osaltaan vastata valmistamiensa tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta.

Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia itsenäisesti monipuolisissa koneasennus- ja kunnossapitotehtävissä. Hänellä on vahva osaaminen koneiden ja laitteiden asentamisessa, huoltamisessa ja korjaamisessa. Hän valmistautuu huolellisesti asennus- ja kunnossapitotehtäviin, suorittaa tarvittavat toimenpiteet ja huolehtii työn dokumentoinnista ja luovuttamisesta asiakkaalle. Hän toimii alansa asiantuntijana työyhteisön jäsenenä ja toimii aktiivisesti eri sidosryhmien kanssa.

Koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito varmistaa työskentelyn taloudelliset tavoitteet ja työn laatu. Hän laskee työkohteen kustannukset ja resursoi tarvittavat työvälineet ja -tekijät. Hän ottaa huomioon työympäristöön, koneisiin ja laitteisiin sekä niiden käyntiin liittyvät turvallisuustekijät.

Puuteollisuuden ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Puuteollisuuden ammattitutkinnon suorittaneella on puuteollisuuden työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Tutkinnon suorittanut toimii vastuullisesti, taloudellisesti ja laatutavoitteiden mukaisesti sekä osaa noudattaa työpaikan ohjeita ja toimintatapoja. Hän osaa toimia turvallisesti suorittamansa osaamisalan toimintaympäristöissä. Hänellä on hyvä kokonaisnäkemys osaamisalansa tuotantoprosesseista, raaka-aineista sekä loppukäytön asettamista vaatimuksista tuotteelle.

Puulevyteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti puulevyteollisuuden useammassa valitsemassaan prosessissa käyttö- ja valvontatehtävissä. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet.

Puurakenneteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa itsenäisesti työskennellä puurakenneteollisuuden työtehtävissä. Hän osaa valmistaa puurakenneteollisuuden tuotteita.

Puusepänteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa toimia itsenäisesti alan työtehtävissä. Hän osaa valmistaa puusepänteollisuuden tuotteita käyttäen materiaaleja, jatkojalosteita ja tarvikkeita.

Sahateollisuuden osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti sahateollisuuden tai sahatavaran jatkojalostuksen useammassa valitsemassaan prosessissa käyttö- ja valvontatehtävissä. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet.

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinnon suorittaneella on puuteollisuuden työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Tutkinnon suorittanut osaa toimia vastuullisesti, taloudellisesti ja laatutavoitteiden mukaisesti sekä noudattaa työpaikan ohjeita ja toimintatapoja. Hän osaa toimia turvallisesti suorittamansa osaamisalan toimintaympäristöissä ja opastaa työpaikan toimintatavoissa ja -järjestelmissä.

Mekaanisen metsäteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa toimia valintojensa mukaan mekaanisen metsäteollisuuden työnjohto-, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Hänellä on hyvä kokonaisnäkemys tuotantoprosessista, raaka-aineesta sekä loppukäytön asettamista vaatimuksista tuotteelle.

Puusepänteollisuuden osaamisalan suorittanut puuseppämestari osaa toimia itsenäisesti alan vaativissa työtehtävissä. Hän osaa suunnitella ja valvoa vastuualueensa työtehtäviä. Hän kehittää vastuualueensa toimintaa hyödyntäen hyvää kokonaisnäkemystään puusepänteollisuuden materiaaleista, valmistusprosesseista ja palveluista.

Puuteollisuuden perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Puusepänteollisuuden osaamisala, puuseppä

Puusepän keskeistä osaamista ovat turvallinen työskentely puusepän työtehtävissä, työn toteutuksen suunnittelu piirustusten ja työohjeiden avulla, puuteollisuuden materiaalien ja jatkojalosteiden käyttöosaaminen, puun ominaisuuksien ja käyttäytymisen tunteminen ja huomioiminen puusepäntuotteiden valmistuksessa, puusepänteollisuuden peruskoneiden käytön hallinta erilaisten puusepäntuotteiden valmistuksessa ja nykyaikaisen teollisen valmistustekniikan hallinta.

Puulevyteollisuuden osaamisala, levyprosessinhoitaja

Levyprosessinhoitajan keskeistä osaamista on toimia turvallisesti valitsemissaan puulevyteollisuuden työtehtävissä, suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hänellä on kokonaiskäsitys puulevyn tuotantoprosessista ja tuotteiden laadusta, ja hän osaa ottaa huomioon puun työstössä puun rakenteen, ominaisuudet ja viat.

Sahateollisuuden osaamisala, sahaprosessinhoitaja

Sahaprosessinhoitajan keskeistä osaamista on toimia turvallisesti valitsemissaan sahateollisuuden työtehtävissä, suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa. Hänellä on kokonaiskäsitys sahatavaran tuotantoprosessista, jatkojalostuksesta ja tuotteiden laadusta. Hän osaa myös ottaa huomioon puun työstössä puun rakenteen, ominaisuudet ja viat.

Puurakenneteollisuuden osaamisala, teollisuuspuurakentaja

Teollisuuspuurakentajan keskeistä osaamista ovat turvallinen työskentely puurakenneteollisuuden työtehtävissä, työn toteutuksen suunnittelu piirustusten ja työohjeiden avulla, puuteollisuuden materiaalien käyttöosaaminen, puun ominaisuuksien ja käyttäytymisen tunteminen ja huomioiminen puurakennetuotteiden valmistuksessa, puurakenneteollisuuden peruskoneiden käytön hallinta erilaisten teollisten puurakennetuotteiden valmistuksessa ja nykyaikaisen teollisen valmistustekniikan hallinta.

Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.8.2024 alkaen

Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinto (180 osp) on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat teollisuus- ja tuotantoalojen työjohto- tai esihenkilötehtävissä ja haluavat kehittää osaamistaan. Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinto koostuu pakollisesta tutkinnon osasta (80 osp) ja valinnaisista tutkinnon osista (100 osp)

Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa johtaa vastuualueensa henkilöstöä, johtaa vastuualueensa tuotantotyötä, toimia organisaation turvallisuus- ja ympäristöalan ohjeiden mukaisesti sekä kehittää esihenkilötaitojaan.

Tuotannon esihenkilötyön erikoisammattitutkinnon suorittanut hallitsee myös valitsemiensa tutkinnon osien erityisalueiden tiedot ja taidot. Valinnaisten tutkinnon osien osaaminen voi liittyä tuotannon johtamiseen, henkilöstön osaamisen kehittämiseen, tuotannon kunnossapitotyön johtamiseen, projektinhallintaan tuotannollisessa ympäristössä tai tuotannon turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen