Turun ammatti-instituutti Menu

Tutkinnot: Hius- ja kauneudenhoito, tekstiili ja muoti

Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon suorittaneella on monipuoliset kädentaidot ja erikoisosaamista erilaisista työ- ja hoitomenetelmistä. Hän osaa palvella asiakkaita yksilöllisesti ja korkeatasoisesti tuotetuntemustaan ja erikoisosaamistaan laajasti hyödyntäen. Hän osaa luoda yhteistyöverkostoja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tutkinnon suorittanut osaa johtaa asiakkuuksia ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille kehittämällä palveluja. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja johtaa erilaisia projekteja. Hän osaa huolehtia työ- ja asiakasturvallisuudesta kaikissa tilanteissa ja kehittää työyhteisöään sekä edistää kestävää kehitystä. Hän osaa arvioida omaa työtänsä, hyödyntää sitä oman työnsä kehittämiseksi ja osaksi omaa urasuunnitteluaan.

Parturimestari osaa tehdä asiakkaille hiusten ja parran palvelukokonaisuuksia vaativilla värjäys-, rakennekäsittely- ja parturitekniikoilla.

Kampaajamestari osaa tehdä asiakkaille kampauksen ja ehostuksen palvelukokonaisuuksia vaativilla värjäys-, rakennekäsittely- ja kampaajatekniikoilla.

Erikoiskosmetologi osaa tehdä asiakkaille ihonhoidon palvelukokonaisuuksia erikoishoitomenetelmillä.

Kosmetiikkaneuvoja (EAT) osaa toimia kouluttajana kuluttaja- ja yritysasiakaskohderyhmille.

Valinnaisilla tutkinnon osilla osaamista laajennetaan tai syvennetään kaikissa osaamisaloissa.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaneilla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi hyvä tuotetuntemus sekä työ- ja asiakasturvallisuudesta huolehtiminen ovat osaamisen ydintä. Tutkinnon suorittaneilla on laaja-alaisen perusosaamisen lisäksi osaamisalan mukainen erikoistuneempi osaaminen. Kosmetiikkaneuvojat osaavat ohjata ja neuvoa asiakkaita ihon ja hiusten hoidossa sekä tuotteiden käytössä. Kosmetologeilla on ammattitaito tehdä asiakkaille kasvo-, jalka- ja käsihoitoja sekä opastaa asiakkaita ihon itsehoidossa ja tuotteiden käytössä. Kampaajilla ja partureilla on ammattitaito tehdä asiakkaille hiustenleikkauksia kampaajatyötekniikoilla sekä kampauksia erilaisilla tekniikoilla. Parturit osaavat tehdä hiustenleikkauksia parturityötekniikoilla, kampauksia sekä partakäsittelyjä. Valinnaisilla tutkinnon osilla osaamista voidaan laajentaa kaikissa osaamisaloissa.

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon suorittanut

  • seuraa alan kehitystä ja hyödyntää työssään monipuolisesti tietoa alan palveluiden, tuotteiden ja valmistuksen kehityksestä
  • toimii ammattimaisesti sekä laatu- ja kustannustietoisesti edistäen kestävän kehityksen periaatteita
  • viestii osaamisestaan ja toteuttaa tuotteiden tai palvelujen markkinointiviestintää sekä sisällöntuotantoa
  • tuotteistaa tuotteen tai palvelun
  • palvelee asiakkaita ja toimii asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja suunnitelmallisesti työelämän pelisääntöjä noudattaen alan globaalissa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä
  • valmistaa alan materiaaleja tai tuotteita tai tuottaa alan palveluja valintojensa mukaisesti
  • käyttää tarkoituksenmukaisesti eri raaka-aineita, materiaaleja ja työmenetelmiä huomioiden niiden erityispiirteet
  • käyttää alan koneita, laitteita ja työvälineitä monipuolisesti
  • seuraa ja hyödyntää muodin ilmiöitä, perinnetietoutta sekä muotoiluosaamista
  • hyödyntää työssään trendejä, visuaalisuutta ja muodonhallintaa.

Tutkinnon suorittaneella on valintojensa mukaisesti kohdennettua työelämän tarpeiden mukaista ammattiosaamista tekstiili- ja muotialan tuotteiden suunnittelusta ja valmistamisesta tai palvelujen tuottamisesta.

Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon suorittaneella on alan tuotteiden valmistuksen, palvelujen tai toimintojen kehittämistehtäviin soveltuva syvällinen ammattitaito valintojensa mukaisesti. Hän osaa ohjeistaa, ohjata sekä arvioida ja kehittää alan työprosesseja, työmenetelmiä ja -välineitä toimien vastuullisesti ja tiedostaen ekologisuuden ja eettisyyden merkityksen alan kestävän kehityksen edistäjänä. Hän osaa hyödyntää tarpeen mukaan uusimpia trendejä, materiaali-, kulttuuri- ja perinnetietoutta sekä digitaalisuutta. Tutkinnon suorittanut työskentelee verkostoissa, kehittää osaamistaan ja seuraa alan kehitystä globaalisti. Hän työskentelee tavoitteellisesti ja joustavasti osana työryhmää tai verkostoa.

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Voimassa 1.8.2023 alkaen

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut

  • toimii asiakaslähtöisesti, vastuullisesti ja suunnitelmallisesti työelämän pelisääntöjä noudattaen

  • työskentelee laatu- ja kustannustietoisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

  • käyttää eri materiaaleja ja valmistustekniikoita sekä tarkoituksenmukaisia koneita, laitteita ja työvälineitä

  • hyödyntää tietoa muodista ja muotoilusta sekä trendejä, visuaalisuutta ja muodonhallintaa

  • viestii osaamisestaan ja ammattitaidostaan hyödyntäen digitaalisuutta

  • toimii yhteistyökykyisesti alan globaalissa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä.