Turun ammatti-instituutti Menu

Tutkinnot: Liiketoiminta, tieto- ja viestintätekniikka, media-ala

Isännöinnin ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2018 alkaen

Isännöinnin ammattitutkinnon suorittanut osaa hoitaa kiinteistökohteen hallintoa, taloutta sekä teknistä elinkaarta vuosikellon ja asiakkaan tai omistajan kanssa sovitun strategian mukaisesti. Hän hallitsee isännöintikohteen sopimusasiat, asiakirjakäytännöt sekä viranomaisilmoitukset. Tutkinnon suorittanut osaa huolehtia riskienhallinnasta, asiakaspalvelusta ja viestinnästä kehittäen omaa toimintaansa nykyaikaisia työskentelytapoja hyödyntäen.

Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittaja on erikoistunut asunto-osakeyhtiö-, vuokratalo- tai toimitilaisännöintiin. Lisäksi tutkinnon suorittanut on syventänyt osaamistaan asumisneuvonnassa, teknisissä palveluissa, uudiskohteen isännöinnissä tai suunnittelemalla jonkin isännöintityöhön liittyvän kehittämishankkeen

Isännöinnin erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2018 alkaen

Isännöinnin erikoisammattitutkinnon suorittaneella on vaativissa isännöinnin tehtävissä edellytettävä ammattitaito. Hänellä on edellytykset vastata kokonaisvaltaisesti kiinteistökohteiden toiminnasta ja kehittämisestä yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa noudattaen sovittua strategiaa. Hän osaa johtaa vaativan kiinteistökohteen hallintoa, taloutta sekä teknistä elinkaarta tavoitteellisesti. Hän osaa laatia isännöintikohteelle palvelusuunnitelman, johtaa palveluverkostoa, viestiä vuorovaikutteisesti sekä tuottaa myönteistä asiakaskokemusta ja lisäarvoa sidosryhmilleen.

Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittaneella on erityisen vahvaa osaamista isännöinnin kehittämisessä, perusparannus- ja korjaushankkeiden hallinnassa tai yrityksen johtamisessa.

Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto

Voimassa 1.8.2024 alkaen

Lähiesihenkilötyön ammattitutkinnon suorittaneella on osaamista suunnitella ja ohjata työryhmän työskentelyä sekä perehdyttää työntekijöitä tai opiskelijoita työpaikkaan ja tehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on hyvät viestinnälliset valmiudet ja hän osaa kehittää työryhmänsä toimintaa. Hänellä on perustiedot esihenkilötyöstä. Valinnaisesta tutkinnon osasta riippuen tutkinnon suorittajalla on erityistä osaamista asiakkuuksien vahvistamiseksi, toiminnan kannattavuuden parantamiseksi tai henkilöstötyön kehittämiseksi omassa työryhmässä. Tutkinnon suorittanut on voinut hankkia valmiuksia myös jonkin lähiesihenkilötyöhönsä liittyvän kehittämishankkeen suunnittelussa.

Liiketoiminnan ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tarkoituksenmukaisesti ja toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä. Hän verkostoituu ammatillisesti ja kehittää suunnitelmallisesti liiketoiminnan osaamistaan. Hänellä on valmiudet yrittäjyyteen ja lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneen osaaminen vaihtelee osaamisaloittain sekä valinnaisten tutkinnon osien mukaan.

Liiketoiminnan palveluiden osaamisalan suorittaneella on osaamista toimia erilaisissa assistentti- ja sihteeritehtävissä, tiedonohjauksen ja asiakirjahallinnan tehtävissä tai aula- ja monipalvelutehtävissä.

Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalan suorittaneella on osaamista myynnistä, markkinointiviestinnästä tai näistä molemmista. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa markkinointia sekä myyntiä, seurata toimenpiteiden tuloksellisuutta ja kehittää asiakaskokemusta.

Kiinteistönvälityksen osaamisalan suorittaneella on osaamista kiinteistöjen sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden arviointi-, myynti- ja osto- tai vuokraustehtäviin ja hän hallitsee hyvän välitystavan periaatteet.

Finanssipalveluiden osaamisalan suorittaneella on osaamista toimia rahoituksen, säästämisen ja sijoittamisen, pankkiasioinnin palvelujen, riskivakuuttamisen, korvauspalvelujen, eläkevakuuttamisen tai back office -toimintojen tehtävissä. Tutkinnon suorittaneella on kokonaisnäkemys finanssialasta ja sen toimijoista.

Taloushallinnon osaamisalan suorittaneella on osaamista toimia palkanlaskennan, kirjanpidon, reskontran hoitamisen, tilinpäätöksen laadinnan, sisäisen laskennan ja budjetoinnin tai taloushallinnon neuvontaan liittyvissä tehtävissä.

Kansainvälisen liiketoiminnan ja huolinnan osaamisalan suorittaneella on on osaamista toimia erilaisissa ulkomaankaupan tuonti- tai vientitehtävissä. Opiskelija tuntee kansainvälisen toimintaympäristön tehtäviensä edellyttämällä tasolla.

Liiketoiminnan perustutkinto

Voimassa 1.8.2024 alkaen

Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut

  • työskentelee tavoitteellisesti ja tuloksellisesti liiketoimintaympäristössä eri toimialojen yrityksissä, järjestöissä tai julkisella sektorilla

  • on sisäistänyt kannattavan toiminnan merkityksen liiketoiminnassa

  • edistää toiminnallaan myönteistä asiakaskokemusta ja palvelee asiakkaita

  • työskentelee vastuullisesti ja suunnitelmallisesti monimuotoisessa työyhteisössä sekä noudattaa työelämän pelisääntöjä

  • edistää toiminnallaan kestävän kehityksen toteutumista

  • viestii monikanavaisesti ja hyödyntää digitaalista toimintaympäristöä ja sen palveluita työssään

  • toimii yhteistyökykyisesti alan globaalissa ja monimuotoisessa toimintaympäristössä.

Media-alan ammattitutkinto

Voimassa 1.8.2018 alkaen

Media-alan ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia media-alan työtehtävissä. Hän tuntee media-alan toimintaympäristön ja hallitsee painoviestinnän, audiovisuaalisen viestinnän osaamisalan ja valokuvauksen osaamisalan mukaiset tuotantoprosessit. Lisäksi media-alan ammattitutkinnon suorittanut hallitsee myös valitsemansa media-alan erityispiirteet.

Media-alan ammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta, yhdestä osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Kaikille pakollinen tutkinnon osa on Media-alan toimintaympäristön tunteminen. Media-alan ammattitutkinnon kolme osaamisalaa ovat: audiovisuaalisen viestinnän osaamisala, painoviestinnän osaamisala ja valokuvauksen osaamisala. Valinnaisena tutkinnon osana voi suorittaa myös toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tai tutkinnon osan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittaneella on valmiudet toimia media-alan ja kuvallisen ilmaisun monipuolisissa työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut tuntee media-alan toimintaympäristöä ja omaa valmiudet tehdä monipuolisia työtehtäviä erilaisissa työympäristöissä. Media-alalla ja kuvallisen ilmaisun alalla tarvitaan sekä ammatillisia moniosaajia että erityisosaajia. Perustutkinnon suorittanut on lähtökohtaisesti laaja-alainen oman osaamisalueen osaaja, mutta valmiudet voivat kohdentua myös johonkin oman osaamisalan erityiseen osa-alueeseen.

Tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2021 alkaen

Tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito suunnitella ja toteuttaa itsenäisesti asiakkaan toiveiden mukainen työ tieto- ja viestintätekniikan työtehtävissä ja -ympäristöissä. Hän toimii sujuvasti ja yhteistyötä edistäen eri sidosryhmien kanssa. Hän seuraa nopeasti muuttuvaa alaa, päivittää tietojaan ja kehittää osaamistaan. Hän verkostoituu ja jakaa tietoa alan muiden ammattilaisten kanssa.

Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2021 alkaen

Tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito johtaa tieto- ja viestintätekniikan kehittämistyötä ja käsitellä alan sopimuksia ja asiakirjoja. Hänellä on vahva tuntemus tieto- ja viestintätekniikan toimintaympäristöstä, minkä perusteella hän pystyy kuvata tavoitteet ja johtaa työtä sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneella on tieto- ja viestintätekniikan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Tutkinnon suorittanut osaa käyttää alan sanastoa, selvittää asiakkaan tarpeita ja tehdä asiakaslähtöisiä ratkaisuja tieto- ja viestintäteknisiin tehtäviin liittyen. Hän varmistaa, että työn lopputulos vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto (180 osp) on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat teollisuus- ja tuotantoalojen työjohto- tai esimiestehtävissä ja haluavat kehittää osaamistaan. Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto koostuu pakollisesta tutkinnon osasta (80 osp) ja valinnaisista tutkinnon osista (100 osp)

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa johtaa vastuualueensa henkilöstöä, johtaa vastuualueensa tuotantotyötä, toimia organisaation turvallisuus- ja ympäristöalan ohjeiden mukaisesti sekä kehittää esimiestaitojaan.

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon suorittanut hallitsee myös valitsemiensa tutkinnon osien erityisalueiden tiedot ja taidot. Valinnaisten tutkinnon osien osaaminen voi liittyä tuotannon johtamiseen, henkilöstön osaamisen kehittämiseen, tuotannon kunnossapitotyön johtamiseen, projektinhallintaan tuotannollisessa ympäristössä tai tuotannon turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen.

Yrittäjyyden ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2022 alkaen

Opiskelija osaa arvioida omia edellytyksiään toimia yrittäjänä. Hän osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja kehittää yritystoimintaa vastuullisesti. Opiskelija osaa arvioida digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia ja tulevaisuuden kehitysnäkymiä. Opiskelija verkostoituu, käyttää tarkoituksenmukaisesti tieto- ja viestintätekniikkaa sekä asiantuntija-apua. Opiskelijalla on viestintä- ja vuorovaikutusosaamista ja yleistä talouden hallinnan osaamista. Hän kehittää omaa osaamistaan suunnitelmallisesti ja huolehtii työhyvinvoinnistaan. Tutkinnon suorittaneen osaaminen vaihtelee osaamisaloittain sekä valinnaisten tutkinnon osien mukaan.

Yritysneuvonnan osaamisalan suorittaneella on asiakaslähtöistä neuvontaosaamista ja liiketoimintaosaamista. Opiskelija osaa neuvoa yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvissä asioissa. Hän ottaa neuvonnassa huomioon yritystoiminnan vastuullisuuden. Opiskelija osaa markkinoida yritysneuvontapalveluja, verkostoitua monipuolisesti ja hyödyntää tehtävissään eri alojen asiantuntijoita. Opiskelija kehittää omaa osaamistaan suunnitelmallisesti ja huolehtii työhyvinvoinnistaan. Tutkinnon suorittaneen osaaminen vaihtelee valinnaisten tutkinnon osien mukaan.

Valinnaisten tutkinnon osien osaaminen voi liittyä esimerkiksi myyntiin ja markkinointiin, työn organisointiin ja johtamiseen, tuotteiden tai palvelujen kehittämiseen, talouden hallintaan, tuotannon suunnitteluun ja kehittämiseen, verkkokaupan perustamiseen ja kehittämiseen, yrityskaupan toteuttamiseen tai liiketoiminnan digitalisointiin.