Turun ammatti-instituutti Menu

Tutkinnot: Rakennus, maanmittaus, talotekniikka

Maanmittausalan ammattitutkinto

Voimassa 1.12.2018 alkaen

Tutkinnon suorittanut henkilö tuntee toimintaan liittyvät vaatimukset ja tavoitteet. Hän osaa hyödyntää käytettävissä olevia aineistoja ja välineitä. Hän hyödyntää toimintaympäristön käytössä olevia resursseja tehokkaasti. Henkilö osaa työskennellä maanmittausalan tehtävissä itsenäisesti ja yhteistyössä ongelmat ratkoen, toimintaa kehittäen ja työkokonaisuus huomioiden. Hän tuottaa laadukasta tulosta ja huomioi organisaation tavoitteet omassa toiminnassaan.

Maanmittausalan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Maanmittausalan perustutkinnon suorittanut kartoittaja osaa soveltaa oppimiaan taitoja ja tietoja vaihtelevissa työelämän tilanteissa. Kartoittaja ymmärtää oman työnsä osana kokonaisuutta ja ottaa huomioon omassa työssään lähialojen ammattilaisten tehtävät ja odotukset. Kartoittaja tuntee tekemiänsä töitä koskevat suositukset, ohjeet, määräykset ja lainsäädännön sekä tekee työnsä laatuvaatimusten, turvallisuusmääräysten ja säädösten mukaisesti. Kartoittaja osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä asiakirjojen, suunnitelmien ja piirustusten pohjalta. Kartoittaja käsittelee työvälineitä huolellisesti. Kartoittaja osaa esitellä ja arvioida omaa työtään sekä laatia tarvittavia tulosteita ja raportteja. Kartoittaja selviytyy työnsä vuorovaikutustilanteissa yhdellä vieraalla ja toisella kotimaisella kielellä.

Maarakennusalan ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2020 alkaen

Maarakennusalan ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia maarakennusalaan liittyvissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut hallitsee työyhteisössä toimimisen periaatteet ja pelisäännöt sekä työnsä ympäristönäkökohdat ja -vaikutukset. Hän tuntee maaperän, maarakentamisen tavat ja niihin vaikuttavat olosuhteet, maarakentamisen materiaalit ja käyttökohteet. Tutkinnon suorittanut osaa soveltaa erikoisosaamistaan työtehtäviensä ratkaisuihin, osaa suunnitella työnsä huomioiden muiden toimenpiteet ja työt sekä osaa ottaa huomioon työmaan kokonaistilanteen.

Maarakennusalan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2018 alkaen

Tutkinnon suorittanut osaa työskennellä maarakennustyömaalla itsenäisesti, taloudellisesti, joutuisasti ja laadukkaasti. Hän tuntee maaperän, maarakentamisen tavat ja niihin vaikuttavat olosuhteet sekä maarakentamisen materiaalit ja käyttökohteet. Hän osaa soveltaa erikoisosaamistaan työtehtäviensä ratkaisuihin ja suunnitella omat työnsä huomioiden muiden toimenpiteet ja työt. Hän osaa ottaa huomioon työmaan kokonaistilanteen ja toimia yhteistyössä työtovereiden, esimiesten ja asiakkaiden kanssa. Hän osaa toimia turvallisesti ja ammattitaitoisesti maarakennustyömaalla ja hallitsee suorittamiensa tutkinnon osien työt ja tiedot. Hän osaa kuunnella ohjeita ja tulkita piirustuksia ja suunnitelmia. Hän osaa käyttää oikeita työmenetelmiä ja -koneita sekä huoltaa tarvitsemiaan koneita. Hän käsittelee ja varastoi tarvikkeet ja materiaalit ohjeiden mukaisesti ja on riittävän kielitaitoinen. Hän on suorittanut vaaditut turvakortit.

Rakennusalan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Talonrakennuksen osaamisalan suorittanut osaa tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä sekä osaa tehdä ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan. Hän osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja sekä toimii laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Kivialan osaamisalan suorittanut osaa valmistaa kivituotteita, asentaa kivituotteita tai louhia luonnonkiveä. Hän osaa valmistaa piirustusten mukaan erilaisia rakennuskivituotteita sisustukseen, julkisivurakentamiseen sekä ympäristö- ja piharakentamiseen sekä osaa tehdä suunnitelmien mukaan kiviasennuksen pohjarakenteita ja asentaa sisustuskiviä, julkisivukiviä, tulisijoja sekä ympäristö- ja pihakiviä. Tutkinnon suorittaja osaa geologian ja louhintatekniikan perusteita, toimii laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Maarakennuksen osaamisalan suorittanut osaa tehdä tavanomaisen maarakentamisen kohteen töitä sekä osaa asentaa kunnallisteknisiä sade- ja jätevesijärjestelmiä sekä vesijohtoja varusteineen. Hän osaa toimia kaivutöissä koneiden kaivutöiden ohjaajana ja osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.

Maarakennuskoneenkuljettajan osaamisalan suorittanut osaa käyttää ainakin yhtä maarakennuskonetta turvallisesti ohjeita ja määräyksiä noudattaen tavanomaisissa maarakentamisen kohteissa. Hän osaa tehdä tavanomaisiin maarakentamisen kohteisiin sisältyviä yleisimpiä mittaus- ja merkintätöitä sekä osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.

Talotekniikan ammattitutkinto

Voimassa 1.6.2021 alkaen

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut putkiasentaja (AT) kykenee hoitamaan LVI-järjestelmiin liittyvät putkisto- ja laitteistoasennukset rakennustyömaalla tai vaihtoehtoisesti hoitamaan LVI-järjestelmien toimintaan liittyvät vianetsintä-, huolto- ja korjaustoimenpiteet. Hän pystyy itsenäisesti toteuttamaan putkiasennustyön siihen liittyvien aikataulu- ja laatuvaatimusten mukaisesti.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut lämmityslaiteasentaja (AT) kykenee hoitamaan kiinteistöjen ja pienimuotoisten tuotantoprosessien lämmityslaitteisiin liittyvät sähkö-, putkisto- ja laitteistoasennukset sekä niihin liittyvät huolto- ja korjaustoimenpiteet. Hän pystyy itsenäisesti toteuttamaan lämmityslaitteistojen asennus- ja käyttöönottovaiheen työt niihin liittyvien aikataulu- ja laatuvaatimusten mukaisesti. Lämmityslaiteasentaja (AT) toimii lämmityslaitteiden asennus- ja huoltotehtävissä sekä uudisrakentamisen kohteissa että olemassa olevassa kiinteistöissä.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittaneet ilmanvaihtoasentaja (AT) ja ilmanvaihtopeltiseppä (AT) kykenevät hoitamaan rakennusten ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset ja hoitamaan ilmanvaihtojärjestelmien toimintaan liittyvät korjaustoimenpiteet. He pystyvät itsenäisesti toteuttamaan asennustyöt niihin liittyvien aikataulu- ja laatuvaatimusten mukaisesti.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut ilmanvaihtojärjestelmien puhdistaja (AT) kykenee hoitamaan rakennusten ilmanvaihtojärjestelmien puhdistamiseen ja säätöön sekä sisäilmastomittauksiin työt. Hän pystyy itsenäisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan työhön liittyvät toimenpiteet.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut tekninen eristäjä (AT) kykenee asentamaan rakennusten teknisten järjestelmien tekniset eristeet. Hän pystyy itsenäisesti toteuttamaan eristeiden asennustyöt niihin liittyvien aikataulu- ja laatuvaatimusten mukaisesti.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut rakennuspeltiseppä (AT) kykenee valmistamaan ja asentamaan rakennusten rakennuspeltiosat. Hän toimii työssään ammattilaisen varmuudella, joutuisuudella ja työnkulun edellyttämällä harkinnalla. Hän pystyy itsenäisesti toteuttamaan rakennuspeltiosien valmistus- ja asennustyöt niihin liittyvien aikataulu- ja laatuvaatimusten mukaisesti.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut nuohooja (AT) osaa nuohota tulisijat ja savuhormit hyvää kädentaitoa osoittaen tehokkaasti, oikein ja siististi. Hän tuntee alansa lainsäädännön, ohjeet sekä suositukset. Hän osaa neuvoa ja opastaa asiakkaitaan palamiseen, korvausilmaan, tulisijoihin ja savuhormeihin liittyvissä suunnittelu-, asennus-, käyttö- ja huoltoasioissa. Hän hallitsee palonehkäisyn perusteet ja tuntee tärkeimmät kiinteistöjen palo- ja asumisturvallisuuteen vaikuttavat tekijät sekä tunnistaa puutteet ja riskit.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut kylmäasentaja (AT) on oman alansa kokenut kylmäasennuksen ja huollon ammattilainen. Hän pystyy asentamaan ja huoltamaan kaikki oman alansa kylmälaitteet ja -laitokset koosta ja kylmäaineesta riippumatta. Tarvittaessa hän käyttää ammattitaitoaan perehdyttääkseen kokemattomampia kylmäasentajia eri työtehtäviin. Hänellä on edellytykset pitää ammattitaitoaan korkeana seuraamalla kylmäalalla tapahtuvaa kehitystä.

Talotekniikan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Talotekniikan erikoisammattitutkinnon suorittanut putkiasentaja (EAT) kykenee vastaamaan putkiasennusurakan käytännön järjestämisestä ja asennustyön laadunhallintaan liittyvistä tehtävistä rakennustyömaalla. Hän osaa myös huolehtia viranomaisyhteyksistä ja yhteistoiminnasta muiden sidosryhmien kanssa.

Talotekniikan erikoisammattitutkinnon suorittanut ilmanvaihtoasentaja (EAT) kykenee vastaamaan ilmanvaihtojärjestelmän asennusurakan käytännön järjestämisestä ja asennustyön laadunhallintaan liittyvistä tehtävistä rakennustyömaalla. Hän osaa myös huolehtia viranomaisyhteyksistä ja yhteistoiminnasta muiden sidosryhmien kanssa.

Talotekniikan erikoisammattitutkinnon suorittaneella rakennuspeltiseppämestarilla (EAT) on käytännön pätevyys hoitaa rakennuspeltiasennusurakan tai teknisten eristystenjärjestämiseen ja laadunhallintaan liittyviä tehtäviä talonrakennus- tai korjausrakennustyömaalla. Hän kykenee ohjaamaan ja vastaamaan asentajaryhmän toiminnasta. Hän hallitsee lisäksi työmaahan, työmaan sidosryhmiin ja viranomaismääräyksiin liittyvän viestinnän.

Talotekniikan erikoisammattitutkinnon suorittanut nuohoojamestari (EAT) osaa perinteisen nuohoustyön lisäksi toimia oman toimialansa asiantuntijana palo- ja asumisturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Hän omaa laajat tiedot lämmitystekniikasta: palamisesta, korvausilmajärjestelyistä, polttoaineista, lämmityslaitteista ja niiden energiataloudesta. Hän hallitsee keinot, joilla voidaan vaikuttaa lämmityslaitteiden taloudelliseen energian käyttöön ja ympäristönsuojeluun ja osaa esittää ratkaisumalleja näiden parantamiseksi. Hänellä on hyvät tiedot ja taidot nuohousyrityksen toiminnan suunnittelusta sekä yrityksen liiketoiminnan kehittämisestä.

Talotekniikan erikoisammattitutkinnon kylmätekniikan osaamisalalla osoitetaan alan ammattihenkilöltä vaadittava osaaminen toimimalla itsenäisesti työyhteisön jäsenenä kylmäalan teknisissä toimihenkilötehtävissä. Tutkinnon suorittanut kylmämestari (EAT) tekee asiakas- ja sidosryhmäyhteistyötä kylmäalan toimintaympäristöissä ja työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut henkilö toimii yrityksen työntekijöiden ja kylmäalan asiakkaiden kylmäteknisenä asiantuntijana hyödyntäen laaja-alaista teoriatietoa. Hän suunnittelee asiakkaan jäähdytys- tai lämmitystarpeet täyttävät kylmälaitteet ja laatii niistä asiakkaalle tarjouksen. Oman alansa kylmäjärjestelmien suunnitteluun erikoistuttuaan hän suunnittelee oman alansa kylmälaitteet ja niihin liittyvät oheisjärjestelmät itsenäisesti alusta loppuun. Projektinhoitoon erikoistuttuaan hän hoitaa itsenäisesti kylmäjärjestelmäprojektit ja -työmaat sekä toimii tarvittaessa asentajien esimiehenä. Hän tekee asiakkaalle luovutettavan kylmäjärjestelmän teknisen dokumentaation.Sähkötöihin ja –suunnitteluun erikoistuttuaan hän tekee itsenäisesti kylmäjärjestelmän sähkösuunnitelmia. Hän antaa ohjeita kylmäasennuksen ja -huollon sähkötöitä tekeville asentajille ja riittävän ammattitaidon hankittuaan voi toimia yrityksen sähkötöiden johtajana.

Talotekniikan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Putkiasentaja osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät kannakkeet yms. materiaalit kohteen mukaan sekä tekee normaalit putkistoasennukset. Hän osaa toimia laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Ilmanvaihtoasentaja osaa tehdä uudisrakennuksiin liittyvät ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavisto- ja laiteasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti sekä osaa valmistaa ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvät kanavaosat. Hän osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät kannakkeet yms. materiaalit kohteen mukaan.

Rakennuspeltiseppä osaa tehdä rakennusten katto- ja julkisivupellityksiä piirustusten ja asennusohjeiden mukaisesti sekä asentaa rakennukseen liittyvät julkisivujen ohutlevyosat sekä tehdä kattojen huopa-, tiili- ja profiilielementtien asennukset sekä saumakaton peltityöt. Hän osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät materiaalit kohteen mukaan.

Tekninen eristäjä osaa tehdä LVI-teknisiin laitteisiin ja putkistoihin liittyvät eristystyöt. Hän asentaa lämmitys-, ilmanvaihto- ja kylmäjärjestelmiin liittyvät eristeet pinnoitteineen sekä käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valitsee käytettävät materiaalit kohteen mukaan.

Kylmäasentaja osaa tehdä kylmälaitoksen laite- ja putkistoasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti ja osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät eristeet yms. materiaalit kohteen mukaan.