Turun ammatti-instituutti Menu

Tutkinnot: Puhtaus- ja kiinteistöpalvelu, turvallisuus

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto

Voimassa 1.3.2020 alkaen

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaskohteessa kiinteistö-, kotityö- tai puhdistuspalvelualan työtehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Tutkinnon suorittanut voi suunnata ammatillista osaamistaan henkilökohtaiseen avustamiseen, kiinteistönhoitoon, kotityöpalveluihin, laitoshuoltoon, tekniseen kiinteistönhoitoon tai toimitilahuoltoon tutkintonimikkeen mukaisesti.

Valinnaisten tutkinnon osien (yhteensä 31 kpl, joista valitaan 90 osp) mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa suunnittella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa, joita ovat elintarviketeollisuuslaitokset, erityiskohteet, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, kulttuurihistorialliset kohteet, liikennevälineet, oppilaitokset ja päiväkodit, puhdastilat, rakennussiivous, teollisuuslaitokset, terveydenhuoltotilat tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilön voi valinnaisilla tutkinnon osilla suunnata ammatillista osaamistaan avustamiseen ja huolenpitoon, avustamis- ja asiointipalvelujen tuottamiseen, huonekasvien huoltamiseen, kiinteistöautomaation säätöön ja ohjaukseen, kodin ruokapalveluihin, perussiivouspalveluihin, piha- ja ulkoalueiden hoitamiseen, tekstiilien huoltamiseen, työhön opastamiseen, työpaikkaohjaajana toimimiseen, uima-allasjärjestelmien huoltoon ja ylläpitoon, ulkoalueiden hoitokoneiden käyttöön ja huoltoon sekä ympäristönhuoltopalveluihin.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto

Voimassa 1.1.2018 alkaen

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon suorittanut osaa suunnitella ja johtaa vastuualueensa palvelutuotantoa sekä ylläpitää ja kehittää vastuualueensa asiakkuuksia. Hän osaa vastata palvelun laadun toteuttamisesta ja kehittämisestä asiakaskohteessa sekä johtaa vastuualueensa toiminnan kannattavuutta.Tutkinnnon suorittanut osaa toimia esimiehenä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla sekä ennakoida henkilöstötarpeen ja rekrytoida henkilöstöä. Hän osaa organisoida henkilöstön perehdytyksen sekä kehittää omaa ja työyhteisönsä osaamista.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon suorittaja voi suunnata ammatillista osaamistaan ekotehokkuuden johtamiseen, kiinteistön toimivuuden ja toimintakunnon arviointiin, monipalvelujen johtamiseen, puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen kehittäminen tai puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen mitoittamiseen ja myyntiin.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaskohteessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työtehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Tutkinnon suorittanut voi suunnata ammatillista osaamistaan kiinteistönhoitoon, kotityöpalveluihin tai toimitilahuoltoon osaamisalansa mukaisesti.

Valinnaisten tutkinnon osien mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa, joita ovat asuinkiinteistöt, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, kodin erityistilanteet, liikennevälineet, oppilaitokset ja päiväkodit, sosiaalihuoltolaitokset, terveydenhuoltolaitokset, teollisuuslaitokset, terveydenhuoltotilat tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö voi valinnaisilla tutkinnon osilla suunnata ammatillista osaamistaan avustamis- ja asiointipalvelujen tuottamiseen, kiinteistöteknisten järjestelmien hoitamiseen, kiinteistöautomaation käyttämiseen, kodin ruokapalvelujen tuottamiseen, perussiivouspalveluihin, ylläpitosiivouspalveluihin, piha- ja ulkoalueiden hoitamiseen, vaatteiden ja tekstiilien huoltamiseen, LVV-järjestelmien toimintakunnon ylläpitoon, rakennusteknisiin korjaustöihin ja työpaikkaohjaajaksi valmentautumiseen.

Turvallisuusalan ammattitutkinto

Voimassa 1.1.2019 alkaen

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut tietää yksityisen turvallisuusalan työtehtävät ja palvelut ja niiden suorittamiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet sekä tarvittavilta osin turvallisuusalan työtehtäviin liittyvän lainsäädännön. Hän tuntee yksityisen turvallisuusalan työtehtäviä sivuavat viranomaisorganisaatiot, niiden ydintehtävät sekä yritysturvallisuuden osa-alueet. Hän tietää lisäksi yksityisen turvallisuusalan työtehtäviin liittyviä riskejä ja yleisimpiä poikkeamatilanteita ja osaa toimia työturvallisuuden edellyttämin tavoin. Hän tuntee myös erilaisten ympäristöjen vaikutuksen toiminnan luonteeseen suoritettavien tehtävien, tilanteen sekä lainsäädännön kannalta.

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut ymmärtää ammattinsa asiakaspalveluluonteen ja osaa toimia vahinko-, ongelma- tai konfliktitilanteissa. Hän hallitsee vuorovaikutuksen sekä sanallisen ja sanattoman viestinnän perusteet ja hyödyntää niitä työssään.

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut tuntee perustiedot kiinteistöjen rakenteellisesta turvallisuudesta, teknisestä valvonnasta ja erilaisista valvontatavoista. Hän tuntee teknisten turvallisuus-/viestintäjärjestelmien, rakenteellisen turvallisuuden ja henkilövalvonnan kokonaisuuden. Hän osaa työssä tarvittavien asiakirjojen laadinnan ja raportoinnin periaatteet. Hän tuntee työssä tarvittavat vartiointivarusteet ja voimankäyttövälineet.

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut osaa perustiedot pelastustoiminnasta sekä poikkeusoloihin varautumisesta. Hän tuntee kiinteistön paloturvallisuuden kannalta olennaiset seikat ja tietää, miten toimia oikein ja vahingot minimoiden palonehkäisyssä, mahdollisessa palotilanteessa ja jälkivahinkojen torjunnassa. Hän tuntee myös vaarallisten aineiden merkinnät ja tavallisimpien vaarallisten aineiden ominaisuudet. Lisäksi hän hallitsee hätä- ja psyykkisen ensiavun.

Turvallisuusalan perustutkinto

Voimassa 1.8.2022 alkaen

Turvallisuusalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alainen ammattitaito toimia turvallisuusalalla. Hänellä on syvempää osaamista vartioinnista, järjestyksenvalvonnasta, pelastustoiminnasta tai turvatekniikasta. Tutkinnon suorittanut ottaa työssään huomioon työhönsä vaikuttavan lainsäädännön ja tuntee turvallisuusalan viranomaisorganisaatiot sekä osaa toimia luontevasti monikulttuurisessa ympäristössä. Hän hallitsee työyhteisön jäsenelle kuuluvat velvoitteet ja työelämän pelisäännöt sekä vartijalle ja/tai järjestyksenvalvojalle kuuluvan voimankäytön.