Turun ammatti-instituutti Menu

Sihteerin ammattitutkinto (1.8.2012)

Tutkinnon suorittanut

  • osaa toimia työyhteisössään organisaation toimintaperiaatteiden mukaisesti
  • osaa hoitaa ulkoista ja sisäistä asiakaspalvelua
  • hallitsee viestinnän ja on kielitaitoinen
  • osaa käyttää tarpeellista viestintä- ja tietotekniikkaa sekä hoitaa asiakirjahallintaa

Tutkinnon suorittaja, joka on valinnut tutkinnon osan

  • Toimiston sihteerinä toimiminen, osaa hoitaa toimiston sihteeripalvelut, joihin kuuluu muun muassa puhelinpalvelu, postin hoito ja toimistolaitteiden käyttö sekä toimiston hankinnat ja tilausten käsittely
  • Viestintäpalvelujen sihteerinä toimiminen, osaa toimia viestinnän tukena. Hän osaa tuottaa materiaalia viestinnän tueksi ja käyttää viestinnän toteuttamiseen liittyvää tietotekniikkaa.
  • Myynti- ja markkinointipalvelujen sihteerinä toimiminen, osaa tuottaa materiaalia myynnin ja markkinoinnin tueksi. Hän osallistuu asiakastapahtumien, vierailujen ja näyttelyjen järjestämiseen. Hän avustaa asiakassuhteiden ja asiakaskampanjoiden hoitamisessa erilaisten markkinointikanavien kautta.
  • Terveydenhuollon sihteerinä toimiminen, osaa muun muassa tehdä ajanvarauksia ja huolehtia potilasasiakirjoista. Hän osaa kirjoittaa tai tarkistaa saneluja.
  • Taloushallinnon sihteerinä toimiminen, osaa muun muassa tarkastaa laskut ja huolehtia niiden lähettämisestä. Hän osaa tiliöidä kirjanpitoaineistoa, tuottaa myyntilaskuja, hoitaa maksuliikennettä.
  • Henkilöstöpalvelujen sihteerinä toimiminen, osaa muun muassa ylläpitää ja päivittää erilaisia henkilörekisterejä ja tehdä henkilöstön työsuhteeseen liittyviä asiakirjo sekä opastaa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Hän osaa pitää yllä työhyvinvointia ja kehittää henkilöstön osaamista.

Tutkinnon suorittaneet toimivat sihteerin tai assistentin tehtävissä erilaisissa yrityksissä tai organisaatioissa.

0

Sihteerin ammattitutkinto muodostuu kahdeksasta tutkinnon osasta, joista yksi osa on tutkinnon suorittajalle pakollinen osa ja joista seitsemän tutkinnon osaa on valinnaisia. Tutkinnon suorittaminen edellyttää pakollisen tutkinnon osan ja yhden valinnaisen tutkinnon osan suorittamista.

01000

Pakolliset tutkinnon osat

Sihteerinä toimiminen

01000

Valinnaiset tutkinnon osat

joista tutkinnon suorittaja valitsee yhden.

Toimiston sihteerinä toimiminen

Viestintäpalvelujen sihteerinä toimiminen

Myynti- ja markkinointipalvelujen sihteerinä toimiminen

Terveydenhuollon sihteerinä toimiminen

Taloushallinnon sihteerinä toimiminen

Henkilöstöpalvelujen sihteerinä toimiminen

Tutkinnon osa asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinnosta

Tutkinnon suorittaja voi sisällyttää tutkinnon valinnaiseksi osaksi yhden osan asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ammattitutkinnosta. Todistuksen tästä tutkinnon osasta antaa sihteerityön ja asiakirjahallinnon tutkintotoimikunta. Sihteerityön ja asiakirjahallinnon tutkintotoimikunta tunnustaa tämän tutkinnon osan osaksi sihteerin ammattitutkintoa todistuksen perusteella.