Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto (1.8.2018) | Liha-alan osaamisala
Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä elintarvikelainsäädännön sekä yrityksen ja työkohteen omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Hän osaa noudattaa hyvää työskentelyhygieniaa ja huolehtia työympäristön siisteydestä. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä yrityksen laatujärjestelmän mukaisesti ja arvioida valmiin tuotteen laatua. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö työskennellä elintarviketeollisuuden tuotantoprosessissa sekä noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita. Hän osaa työskennellä ympäristötietoisesti ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valitun osaamisalan mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarviketeollisuuden valmistusprosessissa yhtä tai kahta elintarviketta kaikkiaan kuudestatoista tuoteryhmästä. Hän hallitsee valmistusprosessin raaka-aineiden vastaanotosta tuotteen valmistukseen, koneiden ja laitteiden puhdistukseen sekä valmiin tuotteen laadun arviointiin asti. Liha-alan osaamisalalla tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee lopetusasetuksen mukaisen toiminnan sekä valitun eläinlajin teurastamisen, lihanleikkauksen tai lihantarkastuksen. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa toimia tuotantoa tukevissa tehtävissä meijerialan osaamisalan valmistusprosessissa. Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut henkilö osaa pakata, varastoida tai lähettää elintarviketarviketeollisuuden tuotteita.
0120
Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto jakaantuu elintarvikealan osaamisalaan, liha-alan osaamisalaan ja meijerialan osaamisalaan. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä).
060
Pakolliset tutkinnon osat
030
Elintarviketurvallisuuden hallinta
030
Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi
060
Liha-alan osaamisala
060
Valinnaiset tutkinnon osat 1
030
Lihatuotteiden valmistaminen
030
Lopetusasetuksen mukainen toiminta teurastamossa
060
Punaisen lihan leikkaaminen
060
Punaisen lihan tarkastaminen
060
Punaisen lihan teurastaminen
030
Raakalihatuotteiden valmistaminen
060
Riistan ja poronlihan tarkastaminen
030
Siipikarjan lihan leikkaaminen
060
Siipikarjan lihan tarkastaminen
060
Siipikarjan teurastaminen
030
Valinnaiset tutkinnon osat 2
030
Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot
030
Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa
030