Turun ammatti-instituutti Menu

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto (1.8.2018) | Liha-alan osaamisala

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä elintarvikelainsäädännön sekä yrityksen ja työkohteen omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Hän osaa noudattaa hyvää työskentelyhygieniaa ja huolehtia työympäristön siisteydestä. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä yrityksen laatujärjestelmän mukaisesti ja arvioida valmiin tuotteen laatua. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö työskennellä elintarviketeollisuuden tuotantoprosessissa sekä noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita. Hän osaa työskennellä ympäristötietoisesti ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valitun osaamisalan mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarviketeollisuuden valmistusprosessissa yhtä tai kahta elintarviketta kaikkiaan kuudestatoista tuoteryhmästä. Hän hallitsee valmistusprosessin raaka-aineiden vastaanotosta tuotteen valmistukseen, koneiden ja laitteiden puhdistukseen sekä valmiin tuotteen laadun arviointiin asti. Liha-alan osaamisalalla tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee lopetusasetuksen mukaisen toiminnan sekä valitun eläinlajin teurastamisen, lihanleikkauksen tai lihantarkastuksen. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa toimia tuotantoa tukevissa tehtävissä meijerialan osaamisalan valmistusprosessissa. Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut henkilö osaa pakata, varastoida tai lähettää elintarviketarviketeollisuuden tuotteita.

0120

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto jakaantuu elintarvikealan osaamisalaan, liha-alan osaamisalaan ja meijerialan osaamisalaan. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä).

060

Pakolliset tutkinnon osat

Valitaan 60 osp.

030

Elintarviketurvallisuuden hallinta

Elintarviketurvallisuuden hallinta

030

Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi

Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi

060

Liha-alan osaamisala

060

Valinnaiset tutkinnon osat 1

Valitaan 30 osp tai 60 osp.
30-

030

Lihatuotteiden valmistaminen
Lihatuotteiden valmistaminen

030

Lopetusasetuksen mukainen toiminta teurastamossa
Lopetusasetuksen mukainen toiminta teurastamossa

060

Punaisen lihan leikkaaminen
Punaisen lihan leikkaaminen

060

Punaisen lihan tarkastaminen
Punaisen lihan tarkastaminen

060

Punaisen lihan teurastaminen
Punaisen lihan teurastaminen

030

Raakalihatuotteiden valmistaminen
Raakalihatuotteiden valmistaminen

060

Riistan ja poronlihan tarkastaminen
Riistan ja poronlihan tarkastaminen

030

Siipikarjan lihan leikkaaminen
Siipikarjan lihan leikkaaminen

060

Siipikarjan lihan tarkastaminen
Siipikarjan lihan tarkastaminen

060

Siipikarjan teurastaminen
Siipikarjan teurastaminen

030

Valinnaiset tutkinnon osat 2

Valitaan 0 osp tai 30 osp.
0-

030

Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot
Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot

030

Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa
Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa

030

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta