Turun ammatti-instituutti Menu

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto (1.8.2018) | Meijerialan osaamisala

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä elintarvikelainsäädännön sekä yrityksen ja työkohteen omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Hän osaa noudattaa hyvää työskentelyhygieniaa ja huolehtia työympäristön siisteydestä. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä yrityksen laatujärjestelmän mukaisesti ja arvioida valmiin tuotteen laatua. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö työskennellä elintarviketeollisuuden tuotantoprosessissa sekä noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita. Hän osaa työskennellä ympäristötietoisesti ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valitun osaamisalan mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarviketeollisuuden valmistusprosessissa yhtä tai kahta elintarviketta kaikkiaan kuudestatoista tuoteryhmästä. Hän hallitsee valmistusprosessin raaka-aineiden vastaanotosta tuotteen valmistukseen, koneiden ja laitteiden puhdistukseen sekä valmiin tuotteen laadun arviointiin asti. Liha-alan osaamisalalla tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee lopetusasetuksen mukaisen toiminnan sekä valitun eläinlajin teurastamisen, lihanleikkauksen tai lihantarkastuksen. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa toimia tuotantoa tukevissa tehtävissä meijerialan osaamisalan valmistusprosessissa. Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut henkilö osaa pakata, varastoida tai lähettää elintarviketarviketeollisuuden tuotteita.

0120

Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto jakaantuu elintarvikealan osaamisalaan, liha-alan osaamisalaan ja meijerialan osaamisalaan. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä).

060

Pakolliset tutkinnon osat

Valitaan 60 osp.

3030

Elintarviketurvallisuuden hallinta

3030

Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi

060

Meijerialan osaamisala

060

Valinnaiset tutkinnon osat 1

Valitaan 30 osp tai 60 osp.
30-

030

Juustojen valmistaminen

030

Jäätelöiden ja erikoistuotteiden valmistaminen

030

Kuivattujen tuotteiden valmistaminen

030

Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen

030

Tuoretuotteiden valmistaminen

030

Valinnaiset tutkinnon osat 2

Valitaan 0 osp tai 30 osp.
0-

030

Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot

030

Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa

030

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta