Leipomoalan ammattitutkinto (1.8.2018)
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut toimii pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta valmiiksi tuotteiksi. Teollisissa leipomoissa tarvitaan tutkinnon suorittaneen apuna muitakin ammatti-ihmisiä. Tutkinnon suorittanut hallitsee leipomon raaka-aineet ja niiden käytön sekä punnitsee raaka-aineet ja valmistaa ruoka- ja kahvileipätaikinat. Leipurikisälli muotoilee taikinat tuotteiksi, vie tuotteet kohoamaan ja paistaa tuotteet oikeissa lämpötiloissa tarpeellisen ajan. Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan tai massan valmistamisesta, paistamiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen saakka. Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen. Kondiittorikisälli ja leipurikisälli valmistavat myös erityisruokavaliotuotteita.
Tutkinnon suorittanut hallitsee elintarviketurvallisuuden sekä koneiden ja laitteiden käytön. Lisäksi hän huolehtii työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa. Tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet. Hän pakkaa tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin, tekee tuotteisiin tuoteselosteet, pakkaa ja lähettää tuotteet asiakkaille. Hän työskentelee taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Tutkinnon suorittanut hallitsee tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään.
0150
Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Tutkintoon sisältyy kolme tutkintonimikettä, joita ovat kondiittorikisälli, leipomoteollisuuden kisälli ja leipurikisälli. Tutkinnon pakollisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Tutkinnon valinnaisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen.
030
Pakollinen tutkinnon osa
030
Elintarviketurvallisuuden hallinta
0120
Kondiittorikisälli
060
Pakolliset tutkinnon osat
030
Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen
030
Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen
060
Valinnaiset tutkinnon osat
030
Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen
030
Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen
030
Leipomoalan taitotyö
030
Työpaikkaohjaajana toimiminen
030
Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä
030
Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
0120
Leipomoteollisuuden kisälli
030
Pakollinen tutkinnon osa
030
Käynnissäpito leipomoteollisuudessa
030
Valinnaiset tutkinnon osat 1
030
Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa
030
Massan valmistus leipomoteollisuudessa
060
Valinnaiset tutkinnon osat 2
030
Muotoilu leipomoteollisuudessa
030
Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa
030
Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa
030
Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa
030
Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot leipomoteollisuudessa
030
Työpaikkaohjaajana toimiminen
030
Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä
030
Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
0120
Leipurikisälli
060
Pakolliset tutkinnon osat
030
Ruokaleipien valmistus
060
Valinnaiset tutkinnon osat
030
Leipomoeinestuotteiden valmistus
030
Leipomoalan taitotyö
030
Työpaikkaohjaajana toimiminen
030
Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä
030