Turun ammatti-instituutti Menu

Leipomoalan ammattitutkinto (1.8.2018)

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut toimii pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta valmiiksi tuotteiksi. Teollisissa leipomoissa tarvitaan tutkinnon suorittaneen apuna muitakin ammatti-ihmisiä. Tutkinnon suorittanut hallitsee leipomon raaka-aineet ja niiden käytön sekä punnitsee raaka-aineet ja valmistaa ruoka- ja kahvileipätaikinat. Leipurikisälli muotoilee taikinat tuotteiksi, vie tuotteet kohoamaan ja paistaa tuotteet oikeissa lämpötiloissa tarpeellisen ajan. Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan tai massan valmistamisesta, paistamiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen saakka. Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen. Kondiittorikisälli ja leipurikisälli valmistavat myös erityisruokavaliotuotteita.

Tutkinnon suorittanut hallitsee elintarviketurvallisuuden sekä koneiden ja laitteiden käytön. Lisäksi hän huolehtii työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa. Tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet. Hän pakkaa tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin, tekee tuotteisiin tuoteselosteet, pakkaa ja lähettää tuotteet asiakkaille. Hän työskentelee taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Tutkinnon suorittanut hallitsee tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään.

0150

Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Tutkintoon sisältyy kolme tutkintonimikettä, joita ovat kondiittorikisälli, leipomoteollisuuden kisälli ja leipurikisälli. Tutkinnon pakollisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Tutkinnon valinnaisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen.

030

Pakollinen tutkinnon osa

3030

Elintarviketurvallisuuden hallinta

0120

Kondiittorikisälli

Kondiittorikisälli on tutkintonimike.

060

Pakolliset tutkinnon osat

Valitaan 60 osp.

3030

Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen

3030

Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen

060

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan yhteensä 60 osp.

030

Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen

030

Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen

030

Leipomoalan taitotyö

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

0120

Leipomoteollisuuden kisälli

Leipomoteollisuuden kisälli on tutkintonimike.

030

Pakollinen tutkinnon osa

3030

Käynnissäpito leipomoteollisuudessa

030

Valinnaiset tutkinnon osat 1

Valitaan 30 osp.

030

Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa

030

Massan valmistus leipomoteollisuudessa

060

Valinnaiset tutkinnon osat 2

Valitaan yhteensä 60 osp.

030

Muotoilu leipomoteollisuudessa

030

Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa

030

Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa

030

Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa

030

Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot leipomoteollisuudessa

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

0120

Leipurikisälli

Leipurikisälli on tutkintonimike.

060

Pakolliset tutkinnon osat

Valitaan 60 osp.

3030

Ruokaleipien valmistus

060

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan yhteensä 60 osp.

030

Leipomoeinestuotteiden valmistus

030

Leipomoalan taitotyö

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta