Turun ammatti-instituutti Menu

Kuljetusalan ammattitutkinto (1.1.2018) | Metsäteollisuuden kuljetusten osaamisala

Tutkinnon suorittaneella on kokonaisnäkemys kuljetusalasta ja sen mahdollisuuksista sekä omasta roolistaan kuljetusalan asiakaslähtöisten palvelujen toteuttajana. Palvelut ja osaaminen voivat osaamisalasta riippuen olla erilaisia kuljetustehtäviä tai kuljetuksiin läheisesti liittyviä tehtäviä.

Palvelukuljetusten, Tavarakuljetusten, Metsäteollisuuden kuljetusten ja Henkilökuljetusten osaamisaloissa tutkinnon suorittanut osaa toimia työryhmän jäsenenä edistäen toiminnan kannattavuutta ja sujuvuutta. Hän osaa toimia erilaisissa ajoneuvojen varikko- ja terminaalialueilla. Hän tietää ajoneuvon liikennekelpoisuusvaatimukset sekä tietää ajoneuvon huollon tarpeen ja tärkeyden.

Tutkinnon suorittanut osaa valitsemansa tutkinnon osan vaatiman ajoneuvon kuljetuksen, kuormaamisen ja kuormankäsittelyn, hallitsee ajoneuvon laitteet ja kuljetustyypin vaatimat luvat ja asiakirjojen teon. Hän noudattaa työturvallisuusmääräyksiä. Tutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaspalvelutilanteissa. Hän käyttää tarvittavia viestintävälineitä ja tietotekniikkaa, osaa kuljettaa autoa turvallisesti, taloudellisesti ja toimia säädösten mukaisesti. Tutkinnon suorittanut osaa ennakoivan ajon erilaisten kelien ja yllättävien tapahtumienkin aikana sekä osaa toimia oikein liikennevahinko- ja onnettomuustapauksissa. Hän tietää työntekijän ja työnantajan vastuut ja velvollisuudet.

Kuljetusalan työnjohtajan osaamisalan suorittaneella on kuljetusalan työnjohdollisissa tehtävissä edellytettävä ammattitaito. Tutkinnon suorittanut osaa toimia työnjohtajana itsenäisesti ottamalla huomioon työssään kuljetusalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Työnjohtajana toimiessaan hän noudattaa hyvän esimiestyön ja johtamisen periaatteita. Hän osaa suunnitella ja organisoida oman vastuualueensa kuljetustoimintoja ja resursseja laadukkaasti ja kustannustehokkaasti ja ottaa huomioon työturvallisuuden, riskienhallinnan ja inhimilliset tekijät.

0150

Kuljetusalan ammattitutkinto

Kuljetusalan ammattitutkinto muodostuu viidestä osaamisalasta, jotka ovat Palvelukuljetusten, Tavarakuljetusten, Metsäteollisuuden kuljetusten ja Henkilökuljetusten sekä Kuljetusalan työnjohdon osaamisala.

Tutkinto muodostuu siten, että Palvelukuljetusten, Tavarakuljetusten, Metsäteollisuuden kuljetusten ja Henkilökuljetusten osaamisaloissa on kussakin kaksi pakollista tutkinnon osaa. Tämän lisäksi on valittava vähintään yksi osaamisalan valinnainen osa, joka tai jotka valitaan kolmesta vaihtoehdosta. Lisäksi on valittava valinnaisista tutkinnon osista niin, että osaamispistemäärä 150 osp täyttyy.

Osaamisala Kuljetusalan työnjohto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta. Lisäksi on valittava valinnaisista tutkinnon osista niin, että osaamispistemäärä 150 osp täyttyy.

0150

Metsäteollisuuden kuljetusten osaamisala

050

Pakolliset tutkinnon osat

4040

Kuljettajana toimiminen

1010

Kuljetusalan perustason ammattipätevyys

0120

Valinnaiset tutkinnon osat

Näistä otettava vähintään yksi tutkinnon osa
60-

040

Valinnaiset tutkinnon osat

0-

040

Henkilöliikenteen rahdinkuljetus

015

Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus

040

Työhön perehdyttäminen ja opastaminen

040

Huolto ja kunnossapito

040

Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta tai toisesta perus- ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voidaan valita tutkinnon osa tai osia toisesta osaamisalasta tai perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta sen verran, että tarvittava 40 osp täyttyy. Tutkinnon osa tai osat nimetään tutkintotodistukseen siten, kuin se on siinä tutkinnossa, josta se on valittu ja sen tai niiden osaamispistemäärä on sen mukainen, kuin pistemäärä on siinä tutkinnossa, josta se on valittu