Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (1.1.2019)
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa
- työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
- huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet
- valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita
- pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.
Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.
0160
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä.
Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta, Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osaamispistettä) sekä valinnaisista tutkinnon osista (110 osaamispistettä).
Yhden valinnaisen tutkinnon osan (60 osp) tulee olla tutkinnon muodostumisen mukaisesti valinnaiset tutkinnon osat 1:stä: Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen, Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen tai Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä.
Valinnaiset tutkinnon osat 2:sta tulee valita vähintään 50 osaamispisteen laajuisesti tutkinnon osa tai osia.
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkintonimike on dieettikokki.
050
Pakollinen tutkinnon osa
050
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä
060
Valinnaiset tutkinnon osat 1
060
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä
050
Valinnaiset tutkinnon osat 2
060
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
060
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä
050
Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen
020