Turun ammatti-instituutti Menu

Tuotantotekniikan ammattitutkinto (1.1.2019) | Koneistuksen osaamisala

Tuotantotekniikan ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia taloudellisesti ja laatutavoitteiden mukaisesti tuotannossa. Hän osaa toimia vastuullisesti ja turvallisesti huolehtien työssään työsuojelusta, työhyvinvoinnista ja ympäristönsuojelusta sekä noudattaa työelämän toimintatapoja, ohjeita ja alan standardeja. Hänellä on hyvä kokonaisnäkemys osaamisalansa valmistusprosesseista. Hän osaa käyttää työssään vaadittavia koneita, laitteita ja materiaaleja sekä automaation ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Hän osaa arvioida ja kehittää omaa toimintaansa sekä opastaa työympäristönsä toimintatavoissa ja tehtävissä.

Levy- ja hitsaustekniikan osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti hitsaavan teollisuuden valmistustyötehtävissä. Hän osaa valmistaa vaatimusten mukaisia teräsrakenteita, osakokonaisuuksia tai niiden osia, ja hänellä on työssä vaadittavat pätevyydet suoritettuina.

Koneistuksen osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti koneistusalan valmistustyötehtävissä. Hän osaa ohjelmoida ja valmistaa CNC-koneilla tarkkoja ja monipuolisia konepajapiirustusten mukaisia kappaleita hyödyntäen 3D CAM -ohjelmistoa.

Lasi- ja keraamisen alan osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti tuotteiden valmistuksessa sekä niiden asennus- ja korjaustöihin liittyvissä tehtävissä.

Muovi- ja kumitekniikan osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti tuotteiden valmistukseen ja laadunvalvontaan liittyvissä tehtävissä.

0150

Tuotantotekniikan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Koneistuksen osaamisalaan sisältyy pakollisia osia 90 osaamispistettä ja valinnaisia osia 60 osaamispistettä. Levy- ja hitsaustekniikan osaamisalalla pakollisia osia on 20 osaamispistettä ja valinnaisia osia 130 osaamispistettä. Muihin osaamisaloihin sisältyy pakollisia osia 30 osaamispistettä ja valinnaisia osia 120 osaamispistettä.

Tuotantotekniikan ammattitutkinnossa on neljä osaamisalaa:

  • Levy- ja hitsaustekniikan osaamisala
  • Lasi- ja keraamisen alan osaamisala
  • Koneistuksen osaamisala
  • Muovi- ja kumitekniikan osaamisala.

0150

Koneistuksen osaamisala

090

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Tuotantotekninen toiminta ja valmistuksen suunnittelu

6060

3D CAM -ohjelmointi ja CNC-valmistus

060

Valinnaiset tutkinnon osat

030

3D-koordinaattimittaus

030

Manuaalikoneistukset

030

Työvälineiden valmistus ja huolto

030

Kipinätyöstökoneiden ohjelmointi ja käyttö

030

Valumallien valmistustyöt

030

Hionta-, kiillotus- ja pinnoitustyöt

030

Lämpökäsittelyt ja aineenkoestus

030

Teollisuuden hankintatoimi

030

Robotiikan hyödyntäminen tuotannossa

030

Tuotantoteknisen projektin ja sen riskien hallinta

030

Työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja työympäristön suojelun kehittäminen tuotantoteollisuudessa

030

Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Tutkinnon osa tai osia ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan tai osia ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta vähintään 30 osaamispisteen laajuisesti.