Turun ammatti-instituutti Menu

Puuteollisuuden ammattitutkinto (1.1.2019) | Puusepänteollisuuden osaamisala

Puuteollisuuden ammattitutkinnon suorittaneella on puuteollisuuden työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Tutkinnon suorittanut toimii vastuullisesti, taloudellisesti ja laatutavoitteiden mukaisesti sekä osaa noudattaa työpaikan ohjeita ja toimintatapoja. Hän osaa toimia turvallisesti suorittamansa osaamisalan toimintaympäristöissä. Hänellä on hyvä kokonaisnäkemys osaamisalansa tuotantoprosesseista, raaka-aineista sekä loppukäytön asettamista vaatimuksista tuotteelle.

Puulevyteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti puulevyteollisuuden useammassa valitsemassaan prosessissa käyttö- ja valvontatehtävissä. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet.

Puurakenneteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa itsenäisesti työskennellä puurakenneteollisuuden työtehtävissä. Hän osaa valmistaa puurakenneteollisuuden tuotteita.

Puusepänteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa toimia itsenäisesti alan työtehtävissä. Hän osaa valmistaa puusepänteollisuuden tuotteita käyttäen materiaaleja, jatkojalosteita ja tarvikkeita.

Sahateollisuuden osaamisalan suorittanut osaa työskennellä itsenäisesti sahateollisuuden tai sahatavaran jatkojalostuksen useammassa valitsemassaan prosessissa käyttö- ja valvontatehtävissä. Hän osaa suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet.

0150

Puuteollisuuden ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Puuteollisuuden ammattitutkintoon sisältyy pakollisia tutkinnon osia 30 osaamispistettä ja valinnaisia tutkinnon osia 120 osaamispistettä.

Puuteollisuuden ammattitutkinnossa on neljä osaamisalaa:

  • Puulevyteollisuuden osaamisala
  • Puurakenneteollisuuden osaamisala
  • Puusepänteollisuuden osaamisala
  • Sahateollisuuden osaamisala.

0150

Puusepänteollisuuden osaamisala

030

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Puutuotteiden valmistustyötehtävissä toimiminen

0120

Valinnaiset tutkinnon osan

0120

Valinnaiset tutkinnon osat 1
60-

060

Puusepänalan tuotteiden CNC- ja CAM-valmistaminen 

060

Puusepänalan tuotteiden kokoonpano- ja asennustyöt

060

Puusepänalan tuotteiden valmistaminen

060

Puuteollisuuden tuotantolinjalla toimiminen

060

Valinnaiset tutkinnon osat 2
0-

030

Asiakaslähtöinen tila- ja kalustesuunnittelu

030

Sisustuspuusepäntyöt

030

CNC-koneistaminen puuteollisuudessa
Tutkinnon osaa ei voi valita, jos on valinnut Puusepänalan tuotteiden CNC- ja CAM-valmistaminen -tutkinnon osan.

030

Puusepänalan mittatilaustuotteiden valmistaminen    

030

Puusepäntuotteiden asentaminen 
Tutkinnon osaa ei voi valita, jos on valinnut Puusepänalan tuotteiden kokoonpano- ja asennustyöt -tutkinnon osan. Tutkinnon osan voi valita tutkinnossa kaksi kertaa, jos osaaminen osoitetaan eri asennustöissä.

030

Puusepäntuotteen prototyypin valmistus

030

Puusepäntuotteiden teollinen kokoonpano ja varustelu

030

Puutuotteiden pintakäsittely

030

Tuotantorobotin käyttö

030

Tuotteiden 3D-mallintaminen     

030

Asiakaspalvelu ja myyntityö puutuotealalla

030

Puunjalostuksen terien huoltaminen

030

Tutkinnon osa tai osia toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan tai osia toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta enintään 30 osaamispisteen laajuisesti. Todistukseen merkitään tutkinnon osan tai osien todellinen laajuus.

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toiselta osaamisalalta
Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan tämän tutkinnon toisen osaamisalan valinnaisista tutkinnon osista enintään 30 osaamispisteen laajuisesti. Todistukseen merkitään tutkinnon osan todellinen laajuus.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa sisältää työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin enintään 30 osaamispisteen laajuisesti. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.