Turun ammatti-instituutti Menu

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinto (1.1.2019) | Puusepänteollisuuden osaamisala

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinnon suorittaneella on puuteollisuuden työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Tutkinnon suorittanut osaa toimia vastuullisesti, taloudellisesti ja laatutavoitteiden mukaisesti sekä noudattaa työpaikan ohjeita ja toimintatapoja. Hän osaa toimia turvallisesti suorittamansa osaamisalan toimintaympäristöissä ja opastaa työpaikan toimintatavoissa ja -järjestelmissä.

Mekaanisen metsäteollisuuden osaamisalan suorittanut osaa toimia valintojensa mukaan mekaanisen metsäteollisuuden työnjohto-, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Hänellä on hyvä kokonaisnäkemys tuotantoprosessista, raaka-aineesta sekä loppukäytön asettamista vaatimuksista tuotteelle.

Puusepänteollisuuden osaamisalan suorittanut puuseppämestari osaa toimia itsenäisesti alan vaativissa työtehtävissä. Hän osaa suunnitella ja valvoa vastuualueensa työtehtäviä. Hän kehittää vastuualueensa toimintaa hyödyntäen hyvää kokonaisnäkemystään puusepänteollisuuden materiaaleista, valmistusprosesseista ja palveluista.

0180

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Mekaanisen metsäteollisuuden osaamisala muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (120 osaamispistettä). Puusepänteollisuuden osaamisala muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (30 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (150 osaamispistettä).

Puuteollisuuden erikoisammattitutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • Mekaanisen metsäteollisuuden osaamisala
  • Puusepänteollisuuden osaamisala.

Puusepänteollisuuden osaamisalalla tutkintonimike on puuseppämestari. Mekaanisen metsäteollisuuden osaamisalalla ei ole tutkintonimikettä.

0180

Puusepänteollisuuden osaamisala

Tutkintonimike puuseppämestari

030

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Puusepänalan toiminnan kehittäminen

0150

Valinnaiset tutkinnon osat

070

Valinnaiset tutkinnon osat 1

070

Puusepänteollisuuden tuotantolinjan hoitaminen

070

Puusepäntuotteiden vaativat asennustyöt

070

Vaativien puusepäntuotteiden CNC- ja CAM-valmistaminen

070

Vaativien puusepäntuotteiden valmistaminen

080

Valinnaiset tutkinnon osat 2

040

CAD-suunnitteluprojekti
Tutkinnon osan voi valita tutkinnossa kahteen kertaan, mikäli osaaminen osoitetaan sekä 2D-piirtämisessä että 3D-mallintamisessa.

040

CNC-valmistus puutuoteteollisuudessa
Tutkinnon osaa ei voi valita, jos on valinnut Vaativien puusepäntuotteiden CNC- ja CAM-valmistaminen tutkinnon osan.

040

Puualan ostotoiminta

040

Puusepänalan tuotekehitysprojektin toteuttaminen

040

Puualan tuotteiden myyntitehtävissä toimiminen

040

Tuotantorobottien ohjelmointi ja käyttö

040

Tutkinnon osa tai osia ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi sisällyttää tutkinnon osan tai osia ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta enintään 40 osaamispisteen laajuisesti. Tutkinnon osa voi olla myös tämän tutkinnon toiselta osaamisalalta. Todistukseen merkitään tutkinnon osan tai osien todellinen laajuus.