Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (1.1.2019) | Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa
- esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
- palvella asiakkaita kielitaitoisesti
- palvella asiakkaita myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti
- toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti itsenäisesti ja työryhmässä
- noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja
- arvioida ja kehittää työtään.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.
Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut baarimestari osaa
- esitellä, suositella ja myydä baarin alkoholittomia ja alkoholipitoisia juomatuotteita sekä kotimaisia ja kansainvälisiä juomasekoituksia
- käyttää baarin koneita, laitteita ja perustyövälineitä
- käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti sekä tietää hinnoittelun periaatteet
- tehdä inventointiin, varastokirjanpitoon ja varaston kiertoon liittyvät tehtävät.
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija osaa
- esitellä, suositella, myydä ja tarjoilla ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
- palvella asiakkaita oma-aloitteisesti, ystävällisesti ja vastuuntuntoisesti sekä toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti
- kertoa asiakkaille myytävien ruoka-annosten raaka-aineet ja valmistustavat
- palvella erikoisruokavalioita tarvitsevia asiakkaita
- käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti
- käyttää tarkoituksenmukaisia työmenetelmiä, koneita ja laitteita.
0120
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä.
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
- baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari
- ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.
Tutkinto muodostuu tutkinnon pakollisesta tutkinnon osasta, Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osaamispistettä), ja osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Baarityössä toimiminen (45 osaamispistettä) tai Ruokaravintolassa toimiminen (45 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
040
Pakollinen tutkinnon osa
040
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen
045
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala
045
Ruokaravintolassa toimiminen
035
Valinnaiset tutkinnon osat
035
Cocktailbaarissa toimiminen
020
Juhlapalvelussa toimiminen
020
Henkilöstöravintolassa toimiminen
035
Kahvilan asiantuntijana toimiminen
035
Olutravintolassa toimiminen
015
Ravintolan tuotteen kehittäminen
020
Tilaustarjoilussa toimiminen
035
Viinibaarissa toimiminen
015
Ammatillinen tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi sisällyttää yhden ammatillisen tutkinnon osan ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta. Tutkinnon osan laajuus voi olla tässä kohdassa vähintään 10 ja enintään 15 osaamispistettä.
Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta