Turun ammatti-instituutti Menu

Päihdetyön ammattitutkinto (1.5.2013)

Päihdetyön ammattitutkinnon suorittanut noudattaa työtään ohjaavia säädöksiä, määräyksiä, ohjeita ja eettisiä periaatteita. Hän osaa toimia erilaisten päihdetyön asiakas- ja kohderyhmien kanssa ja hyödyntää alan tietoa toiminnassaan, osaa toimia mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmässä sekä omassa työyhteisössään. Tutkinnon suorittanut huolehtii työyhteisön työturvallisuudesta, sekä omasta työ- ja toimintakyvystään ja kehittymisestään, osaa toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa päihteitä käyttävän asiakkaan kanssa ja osaa selvittää asiakkaan päihteiden käyttöä ja sen seurauksia ja toimia päihdetyön hoito-, kuntoutus- ja ohjaustyössä. Hän osaa toteuttaa päihdetyössä erilaisia työ-, hoito- ja kuntoutusmenetelmiä ja huolehtia päihdeasiakkaiden toimintaympäristön turvallisuudesta ja osaa kehittää omaa osaamistaan. Ehkäisevä päihdetyö -tutkinnon osan suorittaja osaa toimia ehkäisevän päihdetyön työtehtävissä ja asiakastyössä. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa ehkäisevän päihdetyön prosessin. Kuntouttava päihdetyö -tutkinnon osan suorittaja osaa työskennellä terapeuttisen lähestymistavan periaatteita noudattaen ja käyttää erilaisia työmenetelmiä kuntoutusprosessin aikana. Haittoja vähentävä päihdetyö -tutkinnon osan suorittaja osaa toimia haittoja vähentävän päihdetyön toimintaympäristöissä ja käyttää erilaisia haittoja vähentävän päihdetyön menetelmiä. Yrittäjyys-osan suorittaja osaa toimia yrittäjänä päihdetyössä sekä arvioida omia yrittäjävalmiuksiaan, laatia liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman.

Tutkinnon suorittanut voi työskennellä sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän eri toiminta-alueilla asiakastyössä sekä moniammatillisissa verkostoissa tai työyhteisöissä.

0

Päihdetyön ammattitutkinnon suorittaminen edellyttää kahden pakollisen ja vähintään kahden valinnaisen tutkinnon osan suorittamista. Vähintään yhden valinnaisen tutkinnon osan tulee olla tutkinnon osista Ehkäisevässä päihdetyössä toimiminen, Kuntouttavassa päihdetyössä toimiminen tai Haittoja vähentävässä päihdetyössä toimiminen.

01000

Pakolliset tutkinnon osat

Päihdetyön ammattilaisena toimiminen

Päihdetyön asiakastyössä toimiminen

01000

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan 1-2 tutkinnon osaa.

Ehkäisevässä päihdetyössä toimiminen

Kuntouttavassa päihdetyössä toimiminen

Haittoja vähentävässä päihdetyössä toimiminen

01000

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan 0-1 tutkinnon osaa siten, että valinnaisten tutkinnon osien kokonaismäärä on 2.

Yrittäjänä toimiminen päihdetyössä

Tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta

Päihdetyön ammattitutkintoon voidaan sisällyttää yksi ammattialan osaamista täydentävä tai syventävä ammatillinen tutkinnon osa toisesta ammattitutkinnosta. Todistuksen tutkinnon osan suorittamisesta antaa aina ko. tutkinnosta vastaava tutkintotoimikunta, ja päihdetyön tutkintotoimikunta tunnustaa tämän tutkinnon osan osaksi päihdetyön ammattitutkintoa todistuksen perusteella.

Tutkinnon osa erikoisammattitutkinnosta

Päihdetyön ammattitutkintoon voidaan sisällyttää yksi ammattialan osaamista täydentävä tai syventävä ammatillinen tutkinnon osa erikoisammattitutkinnosta. Todistuksen tutkinnon osan suorittamisesta antaa aina ko. tutkinnosta vastaava tutkintotoimikunta, ja päihdetyön tutkintotoimikunta tunnustaa tämän tutkinnon osan osaksi päihdetyön ammattitutkintoa todistuksen perusteella.