Elintarvikealan perustutkinto (1.1.2021) | Elintarviketeknologian osaamisala
Elintarvikealan perustutkinnon suorittaneella elintarvikealan työtehtävissä edellytetty ammattitaito. Hän osaa noudattaa omavalvontaa ja elintarvikehygieniaa sekä varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun. Tutkinnon suorittanut osaa ohjata ja pitää käynnissä valmistusprosessia. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarvikkeita, leipomoalan tuotteita, lihatuotteita ja meijerituotteita valitun osaamisalansa mukaisesti. Tutkinnon suorittaneelle henkilöllä on valmiudet toimia elintarvikkeiden teollisessa valmistusprosessissa tai pienimuotoisessa tuotannossa. säksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa valinnaisten tutkinnon osien mukaisesti pakata elintarvikkeita, työskennellä elintarvikealan yrityksen varastotoiminnoissa tai lähettämössä, toimia elintarvikkeiden myymälätoiminnoissa tai valmistaa elintarvikkeita kansainvälisessä ympäristössä.
0180
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Elintarvikealan perustutkinto sisältää seuraavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet:
- elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
- leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
- liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
- meijerialan osaamisala, meijeristi.
Elintarviketeknologian osaamisalalla ja liha-alan osaamisalalla on ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 55 osaamispistettä ja valinnaisia 90 osaamispistettä. Leipomoalan osaamisalalla ja meijerialan osaamisalalla on ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 115 osaamispistettä ja valinnaisia 30 osaamispistettä.
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
0145
Elintarviketeknologian osaamisala
055
Pakolliset tutkinnon osat
3535
Elintarviketuotannossa toimiminen
2020
Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito
060
Valinnaiset tutkinnon osat 1
40-030
Kalatuotteiden valmistus
020
Kasvis-, marja- ja hedelmätuotteiden valmistus
020
Tuotekohtainen elintarvikkeiden valmistus
030
Valmisruokatuotteiden valmistus
050
Valinnaiset tutkinnon osat 2
30-015
Elintarvikkeiden myymälätoiminnot
015
Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot
015
Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
015
Erikoistuotteiden valmistus
015
Varastointi- ja lähettämötoiminnot
015
Yritystoiminnan suunnittelu
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Huippuosaajana toimiminen
015
Tutkinnon osa tämän tutkinnon leipomoalan osaamisalalta tai liha-alan osaamisalalta
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
015
Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
015
Korkeakouluopinnot
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
1111
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
66
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
99
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09