Elintarvikealan perustutkinto (1.1.2021) | Leipomoalan osaamisala
Elintarvikealan perustutkinnon suorittaneella elintarvikealan työtehtävissä edellytetty ammattitaito. Hän osaa noudattaa omavalvontaa ja elintarvikehygieniaa sekä varmistaa tuoteturvallisuuden ja tuotteen laadun. Tutkinnon suorittanut osaa ohjata ja pitää käynnissä valmistusprosessia. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarvikkeita, leipomoalan tuotteita, lihatuotteita ja meijerituotteita valitun osaamisalansa mukaisesti. Tutkinnon suorittaneelle henkilöllä on valmiudet toimia elintarvikkeiden teollisessa valmistusprosessissa tai pienimuotoisessa tuotannossa. säksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa valinnaisten tutkinnon osien mukaisesti pakata elintarvikkeita, työskennellä elintarvikealan yrityksen varastotoiminnoissa tai lähettämössä, toimia elintarvikkeiden myymälätoiminnoissa tai valmistaa elintarvikkeita kansainvälisessä ympäristössä.
0180
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Elintarvikealan perustutkinto sisältää seuraavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet:
- elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
- leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
- liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
- meijerialan osaamisala, meijeristi.
Elintarviketeknologian osaamisalalla ja liha-alan osaamisalalla on ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 55 osaamispistettä ja valinnaisia 90 osaamispistettä. Leipomoalan osaamisalalla ja meijerialan osaamisalalla on ammatillisista tutkinnon osista pakollisia 115 osaamispistettä ja valinnaisia 30 osaamispistettä.
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
0145
Leipomoalan osaamisala
0115
Pakolliset tutkinnon osat
3535
Elintarviketuotannossa toimiminen
2020
Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito
2020
Ruokaleipätuotteiden valmistus
2020
Kahvileipätuotteiden valmistus
2020
Konditoriatuotteiden valmistus
030
Valinnaiset tutkinnon osat 1
015
Leipomoeinesten valmistus
015
Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
015
Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus
015
Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot
015
Yritystoiminnan suunnittelu
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Huippuosaajana toimiminen
015
Tutkinnon osa tämän tutkinnon elintarviketeknologian osaamisalalta tai liha-alan osaamisalalta
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
015
Tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
015
Korkeakouluopinnot
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
1111
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
66
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
99
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09