Turun ammatti-instituutti Menu

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto (1.8.2022) | Kotityöpalvelujen osaamisala

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaskohteessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työtehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Tutkinnon suorittanut voi suunnata ammatillista osaamistaan kiinteistönhoitoon, kotityöpalveluihin tai toimitilahuoltoon osaamisalansa mukaisesti.

Valinnaisten tutkinnon osien mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa suunnitella ja toteuttaa puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa, joita ovat asuinkiinteistöt, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, kodin erityistilanteet, liikennevälineet, oppilaitokset ja päiväkodit, sosiaalihuoltolaitokset, terveydenhuoltolaitokset, teollisuuslaitokset, terveydenhuoltotilat tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö voi valinnaisilla tutkinnon osilla suunnata ammatillista osaamistaan avustamis- ja asiointipalvelujen tuottamiseen, kiinteistöteknisten järjestelmien hoitamiseen, kiinteistöautomaation käyttämiseen, kodin ruokapalvelujen tuottamiseen, perussiivouspalveluihin, ylläpitosiivouspalveluihin, piha- ja ulkoalueiden hoitamiseen, vaatteiden ja tekstiilien huoltamiseen, LVV-järjestelmien toimintakunnon ylläpitoon, rakennusteknisiin korjaustöihin ja työpaikkaohjaajaksi valmentautumiseen.

0180

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoon sisältyy kolme osaamisalaa (kiinteistönhoidon osaamisala, kotityöpalvelujen osaamisala ja toimitilahuollon osaamisala). Kiinteistönhoidon osaamisalan tutkintonimike on kiinteistönhoitaja. Kotityöpalvelujen osaamisalan tutkintonimike on kodinhuoltaja. Toimitilahuollon osaamisalan tutkintonimike on toimitilahuoltaja. Tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta (15 osp), kahdesta osaamisalan valinnaisesta tutkinnon osasta (60 osp), valinnaisista tutkinnon osista (70 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Pakollinen tutkinnon osa on asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen. Valinnaisia tutkinnon osia on kaikkiaan 30, joihin sisältyy tutkinnon osa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa.

0145

Ammatilliset tutkinnon osat

075

Kotityöpalvelujen osaamisala

075

Kodinhuoltaja

075

Pakolliset tutkinnon osat

015

Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen

030

Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen

030

Kotisiivouspalvelujen tuottaminen

070

Valinnaiset tutkinnon osat

020

Asuinkiinteistöjen puhtauspalvelujen tuottaminen

020

Hotelli- ja majoitustilojen puhtauspalvelut

020

Ilmanvaihtokoneiden toimintakunnon ylläpito

020

Kauppakeskusten ja myymälätilojen puhtauspalvelut

020

Kiinteistöautomaation käyttäminen

020

Kiinteistön toimintakunnon arviointi

020

Kodin ruokapalvelujen tuottaminen

020

Kodin siivous erityistilanteissa

020

Koneiden käsittely puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla

020

Liikennevälineiden puhtauspalvelut

020

LVV-järjestelmien toimintakunnon ylläpito

020

Oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut

020

Piha- ja ulkoalueiden hoitaminen

020

Rakennusaikaiset siivouspalvelut

020

Rakennustekniset korjaustyöt

040

Sosiaalihuoltolaitosten puhtauspalvelut

020

Teollisuuslaitosten puhtauspalvelut

040

Terveydenhuoltolaitosten puhtauspalvelut

020

Uima-allas- ja kylpylätilojen puhtauspalvelut

020

Vaatteiden ja tekstiilien huoltaminen

015

Huippuosaajana toimiminen

015

Ilmastovastuullinen toiminta

015

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

05

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

015

Yritystoiminnan suunnittelu

015

Yrityksessä toimiminen

020

Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa

Tutkintoon voi valita toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tästä samasta perustutkinnosta. Riippumatta valitun tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa enintään 20 osaamispistettä.

015

Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.

015

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

025

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja

035

Yhteiset tutkinnon osat

Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.

06

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

011

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

09

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

09

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.