Turun ammatti-instituutti Menu

Maanmittausalan perustutkinto (1.8.2022)

Maanmittausalan perustutkinnon suorittanut kartoittaja osaa soveltaa oppimiaan taitoja ja tietoja vaihtelevissa työelämän tilanteissa. Kartoittaja ymmärtää oman työnsä osana kokonaisuutta ja ottaa huomioon omassa työssään lähialojen ammattilaisten tehtävät ja odotukset. Kartoittaja tuntee tekemiänsä töitä koskevat suositukset, ohjeet, määräykset ja lainsäädännön sekä tekee työnsä laatuvaatimusten, turvallisuusmääräysten ja säädösten mukaisesti. Kartoittaja osaa suunnitella ja aikatauluttaa työnsä asiakirjojen, suunnitelmien ja piirustusten pohjalta. Kartoittaja käsittelee työvälineitä huolellisesti. Kartoittaja osaa esitellä ja arvioida omaa työtään sekä laatia tarvittavia tulosteita ja raportteja. Kartoittaja selviytyy työnsä vuorovaikutustilanteissa yhdellä vieraalla ja toisella kotimaisella kielellä.

0180

Maanmittausalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 40 osaamispistettä ja valinnaisia 105 osaamispistettä.

Maanmittausalan perustutkinnon tutkintonimike on kartoittaja.

0145

Ammatilliset tutkinnon osat

040

Pakolliset tutkinnon osat

4040

Maanmittausalalla toimiminen

0105

Valinnaiset tutkinnon osat

030

Mittaustyöt maanmittausalalla

015

Runkomittaukset

030

Kartastotyöt

030

Paikkatiedon käsittely

015

Maankäytön suunnittelu

015

Kiinteistötoimitusten valmistelu

015

Kiinteistötoimitusten maastotyöt

015

Pohjatutkimukset maanmittausalalla

030

Infrarakentamisen mittaukset maanmittausalalla

015

Kaivosmittaaminen maanmittausalalla

015

Rakennusmittaaminen maanmittausalalla

015

Ratamittaaminen maanmittausalalla

015

Huippuosaajana toimiminen

015

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

015

Ilmastovastuullinen toiminta

05

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

015

Yrityksessä toimiminen

015

Yritystoiminnan suunnittelu

015

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa

015

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

025

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja

0

Yhteiset tutkinnon osat

Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.

06

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

011

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

09

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

09

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.