Turun ammatti-instituutti Menu

Logistiikan perustutkinto (1.8.2022) | Sisälogistiikan osaamisala

Logistiikan perustutkinnon suorittanut, joka työskentelee logistiikka-alan tehtävissä, osaa kuljettaa ja käyttää erilaisia ajoneuvoja tai kuormaukseen käytettäviä työkoneita ja laitteita. Hän työskentelee turvallisesti sekä tunnistaa ja ottaa huomioon työskentelyssään ajoneuvoihin, työkoneisiin ja laitteisiin liittyviä työturvallisuusriskejä ja -vaaroja. Logistiikka-alan työtehtävissä työskentelevä osaa käyttää logistiikka-alan digitaalisia sovelluksia.

Kuorma-auton- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja toimii palveluammatissa ja ottaa huomioon ajotavassaan kuorman vaikutuksen ajamiseen. Hän osaa toimia liikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita. Kuormatessa ja kuormaa purkaessa kuorma-autonkuljettaja osaa käyttää trukkia tai työkonetta sekä kuorman varmistamiseen käytettäviä välineita. Hän noudattaa työturvallisuusvaatimuksia sekä kuljetusyritysten asiakkaiden työturvallisuusvaatimukisa ja ohjeistuksia. Hän taitaa turvallisen liikennöinnin erilaisilla alueilla, kuormatessaan tai purkaessaan ajoneuvon kuormaa. Kuljettaja osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, trukkiin tai ajoneuvoon.

Linja-auton- ja taksinkuljettaja toimii palveluammatissa ja ottaa huomioon ajotavassaan sekä muussa käyttäytymisessään matkustajat. Hän osaa toimia liikenteessä turvallisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita. Henkilöliikenteessä kuljettaja osaa toimia tilanteissa, joissa kohdataan erilaisia asiakkaita. Kuljettaja osaa kuljettaa linja-autoa ja taksia tilausliikenteessä, kaupunki- ja seutuliikenteen linjaston, koululais- ja palvelu- sekä kaukoliikenteen eri reiteillä. Hän hallitsee erilaisia maksulaitteiden ja -tapojen käyttämisen. Kuljettaja osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, trukkiin tai ajoneuvoon.

Palvelulogistiikkatyöntekijä työskentelee erilaisissa varastoissa tai terminaaleissa. Hän työskentelee tavaroiden lähettämisessä ja vastaanotossa, tavaran varastoinnissa, lähetysten pakkaamisessa sekä keräilyssä. Hän käyttää tavarankäsittelylaitteita, trukkia ja automaatiikalla ohjattavia laitteita. Palvelulogistiikkatyöntekijä täyttää ja käyttää monenlaisia varatoinnin ja lähetysten asiakirjoja tietotekniikkaa käyttäen.

Kunnossapitotyöntekijä työskentelee lentoasema-alueen kesä- ja talvi kunnossapitotehtävissä. Hän käyttää monenlaisia kunnossapidon työkoneita. Kunnossapitotyötekijä osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, traktoriin tai ajoneuvoon. Kunnossapitotyöntekijä osaa toimia oman työtehtävänsä mukaisesti myös lentoaseman pelastustehtävissä.

Maapalvelutyötekijä tekee ilma-aluksen kuormaamisen ja purkamisen työtehtäviä. Hän käyttää kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen sekä tavaroiden siirtelyyn käytettäviä laitteita, kuten trukkia, matkatavarahihnaa tai -nosturia. Työtehtäviä tehdään ilmailun turvallisuusmääräysten mukaisesti. Maapalvelutyöntekijä tekee ajoneuvoihin ja trukkeihin vianetsinnän, huollon ja korjauksen tehtäviä.

0180

Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Logistiikan perustutkinnossa on kolme osaamisalaa ja kuusi tutkintonimikettä:

· kuljetuspalvelujen osaamisala (kuorma-autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja)

· sisälogistiikan osaamisala (palvelulogistiikkatyöntekijä)

· lentoasemapalvelujen osaamisala (kunnossapitotyöntekijä, maapalvelutyöntekijä)

0

Ammatilliset tutkinnon osat

0

Pakolliset tutkinnon osat

015

Logistiikka-alan työympäristössä toimiminen

0

Sisälogistiikan osaamisala

0

Palvelulogistiikkatyöntekijä

085

Pakolliset tutkinnon osat

030

Tavaran vastaanotto ja säilyttäminen

030

Tavaran keräily ja pakkaaminen

025

Tavarankäsittelylaitteiden käyttö ja trukinkuljettajana työskentely

045

Valinnaiset tutkinnon osat

05

Dronen ohjaaminen

010

Inventointi

010

Kuormalavahyllyn tarkistaminen

020

Tavaran lähettäminen

010

Luvanvaraisten tavaroiden varastoiminen

020

Varaston osto- ja myyntitoiminnoissa työskentely

025

Terminaalissa toimiminen

015

Vaarallisten aineiden käsitteleminen

015

Tavaran kuljettaminen

015

Huippuosaajana toimiminen

015

Ilmastovastuullinen toiminta

015

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

05

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

015

Yritystoiminnan suunnittelu

015

Yrityksessä toimiminen

015

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.

035

Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta tai tutkintonimikkeestä

015

Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta

015

Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja

025

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja

0

Yhteiset tutkinnon osat

Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.

011

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

06

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

09

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

09

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.