Logistiikan perustutkinto (1.8.2022) | Sisälogistiikan osaamisala
Logistiikan perustutkinnon suorittanut, joka työskentelee logistiikka-alan tehtävissä, osaa kuljettaa ja käyttää erilaisia ajoneuvoja tai kuormaukseen käytettäviä työkoneita ja laitteita. Hän työskentelee turvallisesti sekä tunnistaa ja ottaa huomioon työskentelyssään ajoneuvoihin, työkoneisiin ja laitteisiin liittyviä työturvallisuusriskejä ja -vaaroja. Logistiikka-alan työtehtävissä työskentelevä osaa käyttää logistiikka-alan digitaalisia sovelluksia.
Kuorma-auton- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja toimii palveluammatissa ja ottaa huomioon ajotavassaan kuorman vaikutuksen ajamiseen. Hän osaa toimia liikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita. Kuormatessa ja kuormaa purkaessa kuorma-autonkuljettaja osaa käyttää trukkia tai työkonetta sekä kuorman varmistamiseen käytettäviä välineita. Hän noudattaa työturvallisuusvaatimuksia sekä kuljetusyritysten asiakkaiden työturvallisuusvaatimukisa ja ohjeistuksia. Hän taitaa turvallisen liikennöinnin erilaisilla alueilla, kuormatessaan tai purkaessaan ajoneuvon kuormaa. Kuljettaja osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, trukkiin tai ajoneuvoon.
Linja-auton- ja taksinkuljettaja toimii palveluammatissa ja ottaa huomioon ajotavassaan sekä muussa käyttäytymisessään matkustajat. Hän osaa toimia liikenteessä turvallisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita. Henkilöliikenteessä kuljettaja osaa toimia tilanteissa, joissa kohdataan erilaisia asiakkaita. Kuljettaja osaa kuljettaa linja-autoa ja taksia tilausliikenteessä, kaupunki- ja seutuliikenteen linjaston, koululais- ja palvelu- sekä kaukoliikenteen eri reiteillä. Hän hallitsee erilaisia maksulaitteiden ja -tapojen käyttämisen. Kuljettaja osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, trukkiin tai ajoneuvoon.
Palvelulogistiikkatyöntekijä työskentelee erilaisissa varastoissa tai terminaaleissa. Hän työskentelee tavaroiden lähettämisessä ja vastaanotossa, tavaran varastoinnissa, lähetysten pakkaamisessa sekä keräilyssä. Hän käyttää tavarankäsittelylaitteita, trukkia ja automaatiikalla ohjattavia laitteita. Palvelulogistiikkatyöntekijä täyttää ja käyttää monenlaisia varatoinnin ja lähetysten asiakirjoja tietotekniikkaa käyttäen.
Kunnossapitotyöntekijä työskentelee lentoasema-alueen kesä- ja talvi kunnossapitotehtävissä. Hän käyttää monenlaisia kunnossapidon työkoneita. Kunnossapitotyötekijä osaa tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintä toimenpiteitä työkoneeseen, traktoriin tai ajoneuvoon. Kunnossapitotyöntekijä osaa toimia oman työtehtävänsä mukaisesti myös lentoaseman pelastustehtävissä.
Maapalvelutyötekijä tekee ilma-aluksen kuormaamisen ja purkamisen työtehtäviä. Hän käyttää kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen sekä tavaroiden siirtelyyn käytettäviä laitteita, kuten trukkia, matkatavarahihnaa tai -nosturia. Työtehtäviä tehdään ilmailun turvallisuusmääräysten mukaisesti. Maapalvelutyöntekijä tekee ajoneuvoihin ja trukkeihin vianetsinnän, huollon ja korjauksen tehtäviä.
0180
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Logistiikan perustutkinnossa on kolme osaamisalaa ja kuusi tutkintonimikettä:
· kuljetuspalvelujen osaamisala (kuorma-autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja)
· sisälogistiikan osaamisala (palvelulogistiikkatyöntekijä)
· lentoasemapalvelujen osaamisala (kunnossapitotyöntekijä, maapalvelutyöntekijä)
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
015
Pakolliset tutkinnon osat
015
Logistiikka-alan työympäristössä toimiminen
0130
Sisälogistiikan osaamisala
0130
Palvelulogistiikkatyöntekijä
085
Pakolliset tutkinnon osat
030
030
025
045
Valinnaiset tutkinnon osat
05
010
010
020
010
020
025
015
015
015
015
015
05
015
015
015
035
015
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta
015
025
035
Yhteiset tutkinnon osat
Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.
011
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
06
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
09
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.