Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (1.8.2022) | Asiakaspalvelun osaamisala
Perustutkinnon suorittanut osaa
toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Perustutkinnossa voi erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
0180
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
020
Pakollinen tutkinnon osa
2020
Ravitsemispalveluissa toimiminen
065
Asiakaspalvelun osaamisala
2525
Asiakaspalvelu ja myynti
4040
Annosruokien ja juomien tarjoilu
060
Valinnaiset tutkinnon osat
030
À la carte -ruoanvalmistus
030
À la carte -tarjoilu
025
Juomien myynti ja tarjoilu
010
Kahvilapalvelut
010
Katu- ja pikaruokapalvelut
020
Laivatalouspalvelut
015
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
010
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
020
Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
025
Suurkeittiön ruokatuotanto
020
3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
025
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
025
Tilaus- ja juhlatarjoilu
015
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
015
Huippuosaajana toimiminen
015
Ilmastovastuullinen toiminta
015
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Yrityksessä toimiminen
015
Yritystoiminnan suunnittelu
020
Toisen osaamisalan pakollinen tukinnon osa
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.
015
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.
015
Korkeakouluopinnot
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.
011
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
06
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
09
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.