Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (1.8.2022)
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneella on sähkö- ja automaatioalan tehtävissä edellytetty ammattitaito, ja hän osaa toimia yhteistyökykyisesti ja turvallisesti erilaisissa sähkö- ja automaatioasennuksia sisältävissä työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut osaa lukea sähkö- ja automaatioalan suunnitteludokumentteja ja tehdä asennuksia asennusympäristön vaatimusten mukaisesti. Hän varmistaa, että työn lopputulos turvallinen ja se vastaa työlle asetettuja vaatimuksia.
0180
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 75 osaamispistettä ja valinnaisia 70 osaamispistettä. Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:
- sähköasentaja
- automaatioasentaja.
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
030
Pakollinen tutkinnon osa
030
Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen
045
Sähköasentaja
045
Pakollinen tutkinnon osa
045
Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset
045
Automaatioasentaja
045
Valinnaiset tutkinnon osat
045
Kappaletavara-automaatioasennukset
045
Prosessiautomaatioasennukset
045
Rakennusautomaatioasennukset
070
Valinnaiset tutkinnon osat
045
Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset
045
Kappaletavara-automaatioasennukset
045
Rakennusautomaatioasennukset
045
Prosessiautomaatioasennukset
045
Sähköverkkoasennukset
025
Sähkökäyttöjen asennukset
025
Teollisuusrobotin asennus ja käyttö
025
Pneumatiikka-asennukset
025
Hydrauliikka-asennukset
025
Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset
025
Aurinkosähköjärjestelmäasennukset
045
Tietoverkkokaapeloinnit
015
Huippuosaajana toimiminen
015
Ilmastovastuullinen toiminta
015
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Yrityksessä toimiminen
015
Yritystoiminnan suunnittelu
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.
015
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisesta ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.
015
Korkeakouluopinnot
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.
011
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
06
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
09
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita.