Turun ammatti-instituutti Menu

Lääkealan perustutkinto (1.8.2024)

Lääkeala on osa terveydenhuoltojärjestelmää ja teollisuuden alaa. Lääkeala sisältää lääkkeiden valmistamisen, logistiikan, jakelun, lääkkeiden käytön ohjaamisen ja seurannan sekä kehitys- ja tutkimustoiminnan. Lääkealalla korostuvat eri ammattiryhmien ja toimijoiden keskinäinen arvostus, yhteistyö sekä asiantuntijuus. Työssä toimitaan asiakaskeskeisesti ja asiakkaan parhaaksi.

Lääkealan perustutkinnon suorittanut lääketeknikko osaa toimia moniammatillisessa työyhteisössä lääkealan eri tehtävissä hyödyntäen digitalisaation, lääkealan logistiikan ja laatutyön ammatillista osaamistaan. Hänellä on työelämän edellyttämää erityisosaamista henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti apteekkityöstä, sairaala-apteekkityöstä, lääketeollisuustyöstä tai lääketukkukauppatyöstä. Lisäksi hänellä on monipuolista osaamista HOKS:n mukaisesti asiakaspalvelutyöstä lääkealalla, automaatiosta lääkealalla, lääkkeiden valmistamisesta, kampanjatapahtuman toteuttamisesta, lääkealan digitaalisesta työskentelystä, tuoteryhmän ylläpitämisestä, annosjakelussa toimimisesta tai apteekin verkkopalvelussa työskentelystä.

Lääketeknikko noudattaa työssään lääkealan kansallisia ja kansainvälisiä säädöksiä ja määräyksiä. Hän osaa ottaa työssään huomioon alan salassapito- ja tietosuojamääräykset. Lääketeknikko noudattaa ammattietiikkaa ja työympäristön laatuvaatimuksia sekä työskentelee huomioiden työyhteisön vastuullisuusperiaatteet.

Lääketeknikko edistää työssään potilas- ja asiakasturvallisuutta. Hän toteuttaa asiakaspalvelua vastuualueellaan hyödyntäen kielitaitoaan. Hän osaa myös hyödyntää työssään monipuolisesti digi- ja viestintätekniikkaa lääkealan eri tehtävissä.

Lääketeknikko huomioi työssään työsuojelumääräykset ja ergonomisen työskentelyn periaatteet sekä huolehtii työhyvinvoinnistaan.

0180

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Lääkealan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Lääkealan perustutkinto sisältää kaksi pakollista tutkinnon osaa Lääkealan logistiikassa toimiminen 40 osp ja Lääkealan digitaalinen työskentely 30 osp.

Tutkintoon sisältyy ammatillisia valinnaisia tutkinnon osia kahdesta eri kokonaisuudesta.

  • Ensimmäisestä kokonaisuudesta valitaan yksi 45 osaamispisteen laajuinen ammatillinen valinnainen tutkinnon osa. Vaihtoehdot ovat: Apteekkityö, Sairaala-apteekkityö, Lääketukkukauppatyö tai Lääketeollisuustyö.

  • Toisesta kokonaisuudesta valitaan ammatillisia valinnaisia tutkinnon osia yhteensä 30 osaamispisteen laajuisesti. 

Lääkealan perustutkinnon yhteiset tutkinnon osat ovat: Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. 

Lääkealan perustutkinnon tutkintonimike on lääketeknikko.

0145

Ammatilliset tutkinnon osat

0145

Lääketeknikko

070

Pakolliset tutkinnon osat

030

Lääkealan digitaalinen työskentely

040

Lääkealan logistiikassa toimiminen

045

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan yhteensä 45 osaamispistettä.

045

Apteekkityö

045

Lääketeollisuustyö

045

Lääketukkukauppatyö

045

Sairaala-apteekkityö

030

Valinnaiset tutkinnon osat

Valitaan yhteensä 30 osaamispistettä.

015

Annosjakelussa toimiminen

015

Asiakaspalvelutyö lääkealalla

015

Apteekin verkkopalvelutyö

015

Automaatio lääkealalla

015

Kampanjatapahtuman toteuttaminen

015

Laatutyö lääkealalla

015

Lääkkeiden valmistaminen

015

Tuoteryhmän ylläpitämien

015

Huippuosaajana toimiminen

015

Ilmastovastuullinen toiminta

015

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

05

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

015

Yritystoiminnan suunnittelu

015

Yrityksessä toimiminen

015

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.

015

Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

025

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja

035

Yhteiset tutkinnon osat

011

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

06

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

09

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

09

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita