Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (1.8.2024) | Ruokapalvelun osaamisala
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut osaa
toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti
hyödyntää ammattisanastoa ja kulttuurien tuntemusta
toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä hygieniavaatimusten ja vastuullisen toimintatavan mukaisesti.
Perustutkinnossa voi erikoistua tarjoilu- tai ruoanvalmistustehtäviin.
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä ruoka- ja juomatuotteita
esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle asiakasmäärälle.
0180
Ravintola ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa, ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (yhteensä 65 osaamispistettä) ja valinnaisia tutkinnon osia 60 osaamispistettä.
Ravintola ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa:
asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
ruokapalvelun osaamisalan (kokki).
0145
Ammatilliset tutkinnon osat
020
Pakolliset tutkinnon osat
020
Ravitsemispalveluissa toimiminen
065
Ruokapalvelun osaamisala
040
Lounasruokien valmistus
025
Annosruokien valmistus
060
Valinnaiset tutkinnon osat
030
À la carte- ruoanvalmistus
030
À la carte- tarjoilu
020
3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
025
Juomien myynti ja tarjoilu
015
Kahvilapalvelut
010
Katu- ja pikaruokapalvelut
020
Laivatalouspalvelut
015
Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
015
Palvelukeittiön toiminnot
015
Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen
025
Suurkeittiön ruokatuotanto
025
Tilaus- ja juhlatarjoilu
025
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
015
Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
015
Huippuosaajana toimiminen
015
Ilmastovastuullinen toiminta
015
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
05
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
015
Yritystoiminnan suunnittelu
015
Yrityksessä toimiminen
020
Toisen osaamisalan pakollinen tukinnon osa
Tutkintoon voi sisällyttää toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tästä samasta perustutkinnosta. Riippumatta sisällytettävän tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa enintään 20 osaamispistettä.
015
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.
015
Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.
015
Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.
025
Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja
035
Yhteiset tutkinnon osat
011
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
06
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
09
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
09
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita