Turun ammatti-instituutti Menu

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (1.8.2024) | Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen että työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän osa-alueella.

Perustutkinnon suorittanut lähihoitaja tai perustason ensihoitaja osaa toimia työssään alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Hän osaa kohdata asiakkaan ja potilaan sekä omalla vastuualueellaan ylläpitää ja edistää terveyttä, hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä. Hän osaa huolehtia potilas- ja asiakasturvallisuudesta, toimia infektioturvallisesti ja ergonomisesti, käyttää näyttöön perustuvaa tietoa sekä huolehtia työturvallisuudestaan ja -hyvinvoinnistaan. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan palveluja tai hoitoa. Hän osaa huomioida työssään väkivallan uhan sekä mielenterveyteen, päihteiden riskikäyttöön ja riippuvuuksiin liittyvät haasteet. Hän osaa antaa asiakaslähtöisesti palvelujen ohjausta, hyödyntää monipuolisesti hyvinvointiteknologiaa ja kehittää omaa ammattitaitoaan elinikäisen oppimisen mukaisesti. Hän osaa toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä ennaltaehkäistä ja puuttua kiusaamiseen. Hän osaa huomioida ihmisten moninaisuuden, toimia moniammatillisesti ja monikulttuurisesti. Lisäksi hän osaa toimia erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai opetuksen ja kasvatuksen toimintaympäristöissä.

Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan suorittanut osaa toimia osallisuutta, kuntoutumista ja toimintakykyä edistävästi huomioiden ikääntymisen vaikutukset toimintaan kotona ja muissa toimintaympäristöissä. Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan suorittanut osaa edistää lapsen, nuoren, perheen ja lähiverkoston terveyttä ja hyvinvointia sekä varhaiskasvatuksessa lapsen kasvua, hyvinvointia ja oppimista. Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan suorittanut osaa työskennellä mielenterveys- ja päihdetyössä sekä tehdä alan asiakas- ja verkostotyötä. Perustason ensihoidon osaamisalan suorittanut osaa edistää terveyttä, turvallisuutta, hyvinvointia ja toimintakykyä sekä toimia ensihoidossa ja akuuttihoitotyössä. Sairaanhoidon osaamisalan suorittanut osaa edistää asiakkaan terveyttä ja toimintakykyä sekä toimia kotihoidossa ja sairaanhoitotyössä. Suun hoidon osaamisalan suorittanut osaa toimia suun hoitotyössä ja edistää suun terveyttä. Vammaistyön osaamisalan suorittanut osaa edistää vammaisen osallisuutta sekä ylläpitää ja edistää toimintakykyä.

Valinnaiset tutkinnon osat tuottavat syvällisempää osaamista sosiaali- ja terveysalan eri toimintasektoreille mm. hyvinvointiteknologian ja toiminnallisten menetelmien hyödyntämiseen, elämän loppuvaiheen hoitoon, näytteenottoon, eri asiakasryhmien mielenterveys- ja päihdetyöhön, immobilisaatio- ja perioperatiiviseen hoitotyöhön, monipotilas- ja suuronnettomuustilanteissa toimimiseen sekä suun ja jalkojen hoitoon.

0180

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatilliset tutkinnon osat muodostuvat kaikille pakollisista tutkinnon osista (55 osp), osaamisalakohtaisista pakollisista tutkinnon osista (60–75 osp) sekä valinnaisista tutkinnon osista (15–30 osp).

Ammatillisten perustutkintojen yhteiset tutkinnon osat (35 osp) ovat Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa on seitsemän osaamisalaa ja kaksi tutkintonimikettä:

  • Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lähihoitaja

  • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, lähihoitaja

  • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, lähihoitaja

  • Perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja

  • Sairaanhoidon osaamisala, lähihoitaja

  • Suunhoidon osaamisala, lähihoitaja

  • Vammaistyön osaamisala, lähihoitaja.

0145

Ammatilliset tutkinnon osat

0145

Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala

0145

Lähihoitaja

0115

Pakolliset tutkinnon osat

020

Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen

025

Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen

010

Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella

060

Mielenterveys- ja päihdetyö

030

Valinnaiset tutkinnon osat

015

Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen

015

Haavanhoito

015

Ikääntyneiden akuuttitilanteissa toimiminen

015

Jalkojenhoitotyössä toimiminen

015

Lapsen ja nuoren mielenterveystaitojen edistäminen

015

Lastensuojelutyössä toimiminen

015

Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyö eri asiakasryhmille

015

Näytteenotto hoitotyössä

015

Palliatiivisessa hoidossa toimiminen

015

Perioperatiivisessa hoitotyössä toimiminen

015

Selkoviestintä asiakastyössä

015

Suun terveyden edistäminen eri asiakasryhmille

015

Terveys- ja hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä

015

Toiminnalliset menetelmät hyvinvoinnin edistämisessä

015

Vastasyntyneen ja imeväisikäisen hoitotyö

015

Huippuosaajana toimiminen

015

Ilmastovastuullinen toiminta

015

Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen

05

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

015

Yritystoiminnan suunnittelu

015

Yrityksessä toimiminen

015

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin ammatillisissa tutkinnon osissa.

030

Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa

Tutkintoon voi sisällyttää tämän tutkinnon toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan. Riippumatta sisällytettävän tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa enintään 30 osp.

015

Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia toisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteesta.

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

025

Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita, lukio-opintoja tai muita jatko-opintovalmiuksia tukevia opintoja

035

Yhteiset tutkinnon osat

011

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

06

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

09

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

09

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet ovat tutkinnon perusteissa määrättyjä tai koulutuksen järjestäjän päättämiä muita valinnaisia osaamistavoitteita, jotka tukevat kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä tavoitteita. Valinnaisiin osaamistavoitteisiin voidaan sisällyttää myös opiskelijan aiemmin hankkimaa osaamista, joka tukee kyseisen tutkinnon osan ja sen osa-alueiden tutkinnon perusteissa määrättyjä osaamistavoitteita