Turun ammatti-instituutti Menu

Ruokapalvelujen ammattitutkinto (1.8.2025) | Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa

  • suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä

  • toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä

  • toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti

  • toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan.

Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.

Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa

  • työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti

  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti

  • esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti

  • valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia

  • viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla

  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa

  • työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä

  • toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti

  • työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti

  • valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia

  • käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita

  • palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.

0150

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki

  • suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.

Tutkinto muodostuu osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).

060

Pakolliset tutkinnon osat

060

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala

6060

Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä
Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä

090

Valinnaiset tutkinnon osat

70-

050

Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen

Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen

040

Kasvisruokien valmistaminen

Kasvisruokien valmistaminen

050

Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen

Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen

030

Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä

Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä

040

Ruoanvalmistus tilauspalvelussa

Ruoanvalmistus tilauspalvelussa

040

Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa

Tutkintoon voi sisällyttää toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tästä samasta ammattitutkinnosta. Riippumatta sisällytettävän tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa 40 osaamispistettä.

020

Valinnaiset tutkinnon osat

0-

015

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

015

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

015

Vihreän siirtymän edistäminen

Vihreän siirtymän edistäminen

030

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.