Ruokapalvelujen ammattitutkinto (1.8.2025) | Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa
suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä
toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä
toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti
toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin.
Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa
työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti
työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti
valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia
viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla
palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa
työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
0150
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
ravintolaruoanvalmistuksen osaamisala, ravintolakokki
suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala, suurtalouskokki.
Tutkinto muodostuu osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai Ruoanvalmistus suurtaloudessa (60 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).
060
Pakolliset tutkinnon osat
060
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisala
6060
Ruoanvalmistus suurtaloudessa
Ruoanvalmistus suurtaloudessa
090
Valinnaiset tutkinnon osat
70-050
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen
Erityisruokavalioaterioiden valmistaminen
040
Kasvisruokien valmistaminen
Kasvisruokien valmistaminen
050
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
030
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä
Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä
040
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa
Ruoanvalmistus tilauspalvelussa
040
Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa
Tutkintoon voi sisällyttää toisen osaamisalan pakollisen tutkinnon osan tästä samasta ammattitutkinnosta. Riippumatta sisällytettävän tutkinnon osan laajuudesta, tutkinnon osan laajuus on tässä kohdassa 40 osaamispistettä.
020
Valinnaiset tutkinnon osat
0-015
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
015
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
015
Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen
030
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.
015
Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.
030
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.