Turun ammatti-instituutti Menu

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (1.8.2025) | Baarin asiakaspalvelun osaamisala

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa

  • esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita

  • palvella asiakkaita kielitaitoisesti

  • palvella asiakkaita myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti

  • toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti itsenäisesti ja työryhmässä

  • noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja

  • arvioida ja kehittää työtään.

Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.

Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut baarimestari osaa

  • esitellä, suositella ja myydä baarin alkoholittomia ja alkoholipitoisia juomatuotteita sekä kotimaisia ja kansainvälisiä juomasekoituksia

  • käyttää baarin koneita, laitteita ja perustyövälineitä

  • käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti sekä tietää hinnoittelun periaatteet

  • tehdä inventointiin, varastokirjanpitoon ja varaston kiertoon liittyvät tehtävät.

Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija osaa

  • esitellä, suositella, myydä ja tarjoilla ravintolan ruoka- ja juomatuotteita

  • palvella asiakkaita oma-aloitteisesti, ystävällisesti ja vastuuntuntoisesti sekä toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti

  • kertoa asiakkaille myytävien ruoka-annosten raaka-aineet ja valmistustavat

  • palvella erikoisruokavalioita tarvitsevia asiakkaita

  • käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti

  • käyttää tarkoituksenmukaisia työmenetelmiä, koneita ja laitteita.

0120

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä.

Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari

  • ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.

Tutkinto muodostuu tutkinnon pakollisesta tutkinnon osasta, Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osaamispistettä), ja osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Baarityössä toimiminen (45 osaamispistettä) tai Ruokaravintolassa toimiminen (45 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

0120

Ammatilliset tutkinnon osat

040

Pakolliset tutkinnon osat

4040

Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen

045

Baarin asiakaspalvelun osaamisala

045

Baarityössä toimiminen
Baarityössä toimiminen

035

Valinnaiset tutkinnon osat

035

Cocktailbaarissa toimiminen
Cocktailbaarissa toimiminen

020

Juhlapalvelussa toimiminen
Juhlapalvelussa toimiminen

020

Henkilöstöravintolassa toimiminen
Henkilöstöravintolassa toimiminen

035

Kahvilan asiantuntijana toimiminen
Kahvilan asiantuntijana toimiminen

035

Olutravintolassa toimiminen
Olutravintolassa toimiminen

015

Ravintolan tuotteen kehittäminen
Ravintolan tuotteen kehittäminen

020

Tilaustarjoilussa toimiminen
Tilaustarjoilussa toimiminen

035

Viinibaarissa toimiminen
Viinibaarissa toimiminen

015

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

015

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

015

Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen

030

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.