Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto (1.8.2025) | Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon suorittanut osaa
esitellä, suositella ja myydä baarin ja ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
palvella asiakkaita kielitaitoisesti
palvella asiakkaita myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, ystävällisesti ja vastuullisesti
toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti itsenäisesti ja työryhmässä
noudattaa alan lainsäädäntöä sekä työyhteisön ohjeita, määräyksiä ja toimintatapoja
arvioida ja kehittää työtään.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.
Baarin asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut baarimestari osaa
esitellä, suositella ja myydä baarin alkoholittomia ja alkoholipitoisia juomatuotteita sekä kotimaisia ja kansainvälisiä juomasekoituksia
käyttää baarin koneita, laitteita ja perustyövälineitä
käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti sekä tietää hinnoittelun periaatteet
tehdä inventointiin, varastokirjanpitoon ja varaston kiertoon liittyvät tehtävät.
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija osaa
esitellä, suositella, myydä ja tarjoilla ravintolan ruoka- ja juomatuotteita
palvella asiakkaita oma-aloitteisesti, ystävällisesti ja vastuuntuntoisesti sekä toimia yrityksen liikeidean ja palvelukulttuurin mukaisesti
kertoa asiakkaille myytävien ruoka-annosten raaka-aineet ja valmistustavat
palvella erikoisruokavalioita tarvitsevia asiakkaita
käsitellä maksuvälineitä, tehdä myyntitilitykset ja toimia kannattavasti
käyttää tarkoituksenmukaisia työmenetelmiä, koneita ja laitteita.
0120
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä.
Tutkinnossa on kaksi osaamisalaa:
baarin asiakaspalvelun osaamisala, baarimestari
ravintolan asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.
Tutkinto muodostuu tutkinnon pakollisesta tutkinnon osasta, Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osaamispistettä), ja osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Baarityössä toimiminen (45 osaamispistettä) tai Ruokaravintolassa toimiminen (45 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
0120
Ammatilliset tutkinnon osat
040
Pakolliset tutkinnon osat
4040
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen
Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen
045
Ravintolan asiakaspalvelun osaamisala
045
Ruokaravintolassa toimiminen
Ruokaravintolassa toimiminen
035
Valinnaiset tutkinnon osat
035
Cocktailbaarissa toimiminen
Cocktailbaarissa toimiminen
020
Juhlapalvelussa toimiminen
Juhlapalvelussa toimiminen
020
Henkilöstöravintolassa toimiminen
Henkilöstöravintolassa toimiminen
035
Kahvilan asiantuntijana toimiminen
Kahvilan asiantuntijana toimiminen
035
Olutravintolassa toimiminen
Olutravintolassa toimiminen
015
Ravintolan tuotteen kehittäminen
Ravintolan tuotteen kehittäminen
020
Tilaustarjoilussa toimiminen
Tilaustarjoilussa toimiminen
035
Viinibaarissa toimiminen
Viinibaarissa toimiminen
015
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
015
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
015
Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen
030
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.
015
Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.
030
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.