Turun ammatti-instituutti Menu

Leipomoalan ammattitutkinto (1.8.2025)

Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut toimii pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta valmiiksi tuotteiksi. Teollisissa leipomoissa tarvitaan tutkinnon suorittaneen apuna muitakin ammatti-ihmisiä. Tutkinnon suorittanut hallitsee leipomon raaka-aineet ja niiden käytön sekä punnitsee raaka-aineet ja valmistaa ruoka- ja kahvileipätaikinat. Leipurikisälli muotoilee taikinat tuotteiksi, vie tuotteet kohoamaan ja paistaa tuotteet oikeissa lämpötiloissa tarpeellisen ajan. Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan tai massan valmistamisesta, paistamiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen saakka. Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen. Kondiittorikisälli ja leipurikisälli valmistavat myös erityisruokavaliotuotteita.

Tutkinnon suorittanut hallitsee elintarviketurvallisuuden sekä koneiden ja laitteiden käytön. Lisäksi hän huolehtii työympäristön siisteydestä ja puhtaudesta noudattaen elintarvikelainsäädäntöä ja yrityksen omavalvontaohjelmaa. Tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee työturvallisuus- ja ergonomiaohjeet. Hän pakkaa tuotteet asianmukaisiin pakkauksiin, tekee tuotteisiin tuoteselosteet, pakkaa ja lähettää tuotteet asiakkaille. Hän työskentelee taloudellisesti, tuloksellisesti ja joustavasti halliten leipomoalan työmenetelmät. Tutkinnon suorittanut hallitsee tuotelaadun toteutumisen ja tietotekniikan käytön työssään.

0150

Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Tutkintoon sisältyy kolme tutkintonimikettä, joita ovat kondiittorikisälli, leipomoteollisuuden kisälli ja leipurikisälli. Tutkinnon pakollisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Tutkinnon valinnaisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen.

0150

Ammatilliset tutkinnon osat

030

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Elintarviketurvallisuuden hallinta
Elintarviketurvallisuuden hallinta

0120

Kondiittorikisälli

Kondiittorikisälli on tutkintonimike.

060

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen
Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen

3030

Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen
Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen

060

Valinnaiset tutkinnon osat
30-

030

Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen
Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen

030

Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen
Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen

030

Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta
Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta

030

Leipomoalan taitotyö
Leipomoalan taitotyö

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen
Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Valinnaiset tutkinnon osat
0-

015

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

015

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

015

Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen

030

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.

0120

Leipomoteollisuuden kisälli

Leipomoteollisuuden kisälli on tutkintonimike.

030

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Käynnissäpito leipomoteollisuudessa
Käynnissäpito leipomoteollisuudessa

030

Valinnaiset tutkinnon osat

030

Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa
Taikinan valmistus leipomoteollisuudessa

030

Massan valmistus leipomoteollisuudessa
Massan valmistus leipomoteollisuudessa

060

Valinnaiset tutkinnon osat
30-

030

Muotoilu leipomoteollisuudessa
Muotoilu leipomoteollisuudessa

030

Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa
Nostatus ja paistaminen leipomoteollisuudessa

030

Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa
Nostatus ja pakastaminen leipomoteollisuudessa

030

Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa
Paistaminen ja viimeistely leipomoteollisuudessa

030

Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot leipomoteollisuudessa
Pakkaamo- ja lähettämötoiminnot leipomoteollisuudessa

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen
Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Valinnaiset tutkinnon osat
0-

015

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

015

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

015

Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen

030

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.

0120

Leipurikisälli

Leipurikisälli on tutkintonimike.

060

Pakolliset tutkinnon osat

3030

Kahvileipien valmistus
Kahvileipien valmistus

3030

Ruokaleipien valmistus
Ruokaleipien valmistus

060

Valinnaiset tutkinnon osat
30-

030

Leipomoeinestuotteiden valmistus
Leipomoeinestuotteiden valmistus

030

Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta
Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta

030

Leipomoalan taitotyö
Leipomoalan taitotyö

030

Työpaikkaohjaajana toimiminen
Työpaikkaohjaajana toimiminen

030

Tutkinnon osa tämän tutkinnon toisesta tutkintonimikkeestä

030

Valinnaiset tutkinnon osat
0-

015

Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä

015

Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa

015

Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen

030

Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.

Valitse tutkinnonosa toisesta ammatillisesta tutkinnosta

015

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.