Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto (1.8.2025) | Meijerialan osaamisala
Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä elintarvikelainsäädännön sekä yrityksen ja työkohteen omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Hän osaa noudattaa hyvää työskentelyhygieniaa ja huolehtia työympäristön siisteydestä. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö osaa työskennellä yrityksen laatujärjestelmän mukaisesti ja arvioida valmiin tuotteen laatua. Lisäksi tutkinnon suorittanut henkilö työskennellä elintarviketeollisuuden tuotantoprosessissa sekä noudattaa työturvallisuus- ja ergonomiaohjeita. Hän osaa työskennellä ympäristötietoisesti ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valitun osaamisalan mukaisesti tutkinnon suorittanut henkilö osaa valmistaa elintarviketeollisuuden valmistusprosessissa yhtä tai kahta elintarviketta kaikkiaan kuudestatoista tuoteryhmästä. Hän hallitsee valmistusprosessin raaka-aineiden vastaanotosta tuotteen valmistukseen, koneiden ja laitteiden puhdistukseen sekä valmiin tuotteen laadun arviointiin asti. Liha-alan osaamisalalla tutkinnon suorittanut henkilö hallitsee lopetusasetuksen mukaisen toiminnan sekä valitun eläinlajin teurastamisen, lihanleikkauksen tai lihantarkastuksen. Tutkinnon suorittanut henkilö osaa toimia tuotantoa tukevissa tehtävissä meijerialan osaamisalan valmistusprosessissa. Valinnaisista tutkinnon osista riippuen tutkinnon suorittanut henkilö osaa pakata, varastoida tai lähettää elintarviketarviketeollisuuden tuotteita.
0120
Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon laajuus on 120 osaamispistettä. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto jakaantuu elintarvikealan osaamisalaan, liha-alan osaamisalaan ja meijerialan osaamisalaan. Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä).
0120
Ammatilliset tutkinnon osat
060
Pakolliset tutkinnon osat
3030
Elintarviketurvallisuuden hallinta
Elintarviketurvallisuuden hallinta
3030
Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi
Elintarviketeollisuuden toimintaprosessi
060
Meijerialan osaamisala
060
Valinnaiset tutkinnon osat
30-030
Juustojen valmistaminen
Juustojen valmistaminen
030
Jäätelöiden ja erikoistuotteiden valmistaminen
Jäätelöiden ja erikoistuotteiden valmistaminen
030
Kuivattujen tuotteiden valmistaminen
Kuivattujen tuotteiden valmistaminen
030
Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen
Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen
030
Tuoretuotteiden valmistaminen
Tuoretuotteiden valmistaminen
030
Valinnaiset tutkinnon osat
0-030
Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot
Elintarvikkeiden varastointi- ja lähettämötoiminnot
030
Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa
Pakkaaminen elintarviketeollisuudessa
015
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
Digikyvykkyyden edistäminen työyhteisössä
015
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
Tekoälyn hyödyntäminen työprosessissa
015
Vihreän siirtymän edistäminen
Vihreän siirtymän edistäminen
030
Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammatillisen perustutkinnon, toisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteista.
015
Korkeakouluopinnot
Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.
030
Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa
Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.