Turun ammatti-instituutti Menu

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto (1.1.2026)

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa

  • työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti

  • huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet

  • valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita

  • pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.

Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

0160

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä.

Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta, Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osaamispistettä) sekä valinnaisista tutkinnon osista (110 osaamispistettä).

Yhden valinnaisen tutkinnon osan (60 osp) tulee olla tutkinnon muodostumisen mukaisesti valinnaiset tutkinnon osat 1:stä: Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen, Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen, Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen tai Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä.

Valinnaiset tutkinnon osat 2:sta tulee valita vähintään 50 osaamispisteen laajuisesti tutkinnon osa tai osia.

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkintonimike on dieettikokki.

0160

Ammatilliset tutkinnon osat

050

Pakolliset tutkinnon osat

5050

Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä
Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä

060

Valinnaiset tutkinnon osat

060

Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä

050

Valinnaiset tutkinnon osat

060

Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen
Ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
Nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen
Päiväkoti- tai kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

060

Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä
Ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä

050

Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen
Erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen

030

Digitalisaation edistäminen
Digitalisaation edistäminen

030

Kehittyvien teknologioiden kokeilu
Kehittyvien teknologioiden kokeilu

030

Kiertotaloustoiminnan kehittäminen
Kiertotaloustoiminnan kehittäminen

030

Kyberturvallisuuden edistäminen
Kyberturvallisuuden edistäminen

030

Tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta

Tutkintoon voi valita tutkinnon perusteissa määritellyn ammatillisen tutkinnon osan tai osia voimassa olevista ammattitutkinnon tai toisen erikoisammattitutkinnon perusteista.

030

Korkeakouluopinnot

Tutkinnon osa sisältää tutkintoon liittyvää ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja.

030

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osa tai osat sisältävät työelämän paikallisten tarpeiden mukaista tutkintoon tai ammattialaan liittyvää osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää sille laajuuden osaamispisteinä. Koulutuksen järjestäjä määrittelee ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin muissa tutkinnon osissa.