Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin (1.8.2018) | Kompetensområdet för köttbranschen
Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.
0120
Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin har en omfattning på 120 kompetenspoäng. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin är indelad i kompetensområdet för livsmedelsbranschen, kompetensområdet för köttbranschen och kompetensområdet för mejeribranschen. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin består av två obligatoriska examensdelar (60 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (60 kompetenspoäng).
060
Obligatoriska examensdelar
Man väljer 60 kp
030
Behärskande av livsmedelssäkerhet
030
Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin
060
Kompetensområdet för köttbranschen
060
Valbara examensdelar 1
030
Tillverkning av köttprodukter
030
Mottagning av djur och arbete i ett djurstall i ett slakteri för rött kött
060
Styckning av rött kött
060
Kontroll av rött kött
060
Slaktning av rött kött
030
Tillverkning av råa köttberedningsprodukter
060
Kontroll av vilt och renkött (gäller frilevande och hägnat vilt samt ren)
030
Styckning av fjäderfäkött
060
Kontroll av fjäderfäkött
060
Slaktning av fjäderfä
030
Valbara examensdelar 2
030
Funktioner inom livsmedelslagring och -expedition
030
Förpackning inom livsmedelsindustrin
030