Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin (1.8.2018) | Kompetensområdet för köttbranschen

Den som har avlagt yrkesexamen inom livsmedelsindustrin kan arbeta enligt livsmedelslagstiftningen samt företagets och arbetsplatsens egenkontrollplan. Hen kan iaktta en god arbetshygien och se till att arbetsmiljön är städad. Dessutom kan hen arbeta enligt företagets kvalitetssystem och bedöma kvaliteten på en färdig produkt. Den som avlagt examen kan dessutom arbeta i en produktionsprocess inom livsmedelsindustrin samt följa arbetssäkerhets- och ergonomianvisningarna. Hen kan arbeta miljömedvetet och enligt ett hållbart verksamhetssätt. Enligt det kompetensområde som hen valt kan hen i en tillverkningsprocess inom livsmedelsindustrin tillverka ett eller två livsmedel från sammanlagt sexton produktgrupper. Den som avlagt examen behärskar tillverkningsprocessen från mottagning av råvarorna till tillverkning av produkten, rengöring av maskiner och apparater ända till bedömningen av den färdiga produktens kvalitet. Den som avlagt kompetensområdet för köttbranschen behärskar en verksamhet enligt avlivningsförordningen samt slakt, köttstyckning eller köttbesiktning av den valda djurarten. Den som avlagt examen kan arbeta med uppgifter som stöder produktionen i tillverkningsprocessen inom kompetensområdet för mejeribranschen. Beroende på valbara examensdelar kan den som avlagt examen förpacka, lagra eller expediera livsmedelsindustrins produkter.

0120

Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin har en omfattning på 120 kompetenspoäng. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin är indelad i kompetensområdet för livsmedelsbranschen, kompetensområdet för köttbranschen och kompetensområdet för mejeribranschen. Yrkesexamen inom livsmedelsindustrin består av två obligatoriska examensdelar (60 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (60 kompetenspoäng).

060

Obligatoriska examensdelar

Man väljer 60 kp

030

Behärskande av livsmedelssäkerheten

Behärskande av livsmedelssäkerheten

030

Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin

Produktionsprocessen inom livsmedelsindustrin

060

Kompetensområdet för köttbranschen

060

Valbara examensdelar 1

Man väljer 30 kp eller 60 kp
30-

030

Tillverkning av köttprodukter
Tillverkning av köttprodukter

030

Verksamhet enligt avlivningsförordningen i ett slakteri
Verksamhet enligt avlivningsförordningen i ett slakteri

060

Styckning av rött kött
Styckning av rött kött

060

Besiktning av rött kött
Besiktning av rött kött

060

Slakt av rött kött
Slakt av rött kött

030

Tillverkning av råa köttberedningsprodukter
Tillverkning av råa köttberedningsprodukter

060

Besiktning av vilt och renkött
Besiktning av vilt och renkött

030

Styckning av fjäderfäkött
Styckning av fjäderfäkött

060

Besiktning av fjäderfäkött
Besiktning av fjäderfäkött

060

Slakt av fjäderfä
Slakt av fjäderfä

030

Valbara examensdelar 2

Man väljer 0 kp eller 30 kp
0-

030

Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel
Arbete i lager och på leveranscentraler för livsmedel

030

Förpackning inom livsmedelsindustrin
Förpackning inom livsmedelsindustrin

030

En examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen