Yrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2018)
Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.
Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.
0150
Yrkesexamen inom bageribranschen omfattar 150 kp. I examen ingår tre examensbenämningar: konditorgesäll, gesäll inom bageriindustrin och bagargesäll. Obligatoriska examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning. Valbara examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning.
030
Obligatorisk examensdel
030
Behärskande av livsmedelssäkerheten
0120
Konditorgesäll
060
Obligatoriska examensdelar
030
Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer
030
Tillverkning av småbröd och mjuka kakor
060
Valbara examensdelar
030
Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter
030
Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar
030
Specialarbete för bagargesäll
030
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030
Examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen
0120
Gesäll inom bageriindustrin
030
Obligatorisk examensdel
030
Driftshantering inom mejeriindustrin
030
Valbara examensdelar 1
030
Tillverkning av deg inom bageriindustrin
030
Tillverkning av massa inom bageriindustrin
060
Valbara examensdelar 2
030
Formning inom bageriindustrin
030
Jäsning och frysning inom bageriindustrin
030
Jäsning och gräddning inom bageriindustrin
030
Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin
030
Förpackning och expedition inom bageriindustrin
030
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030
Examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen
0120
Bagargesäll
060
Obligatoriska examensdelar
030
Tillverkning av matbröd
060
Valbara examensdelar
030
Tillverkning av färdigmatsprodukter
030
Specialarbete för bagargesäll
030
Arbete som arbetsplatshandledare
030
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
030