Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2018)

Den som har avlagt yrkesexamen inom bageribranschen arbetar i små bagerier (bagargesäll) och i konditorier (konditorgesäll) samt i bageriindustrin (gesäll i bageriindustrin), där de tillverkar olika bageriprodukter från deg till färdiga produkter. I industriella bagerier behövs även andra yrkeskunniga personer som hjälper i arbetet. Den som har avlagt examen behärskar bageriets råvaror och användningen av dem samt väger upp råvarorna och bereder degar för mat och kaffebröd. Bagargesällen formar degarna till produkter, för degarna till jäsning och gräddar dem i rätt temperatur tillräckligt länge. Konditorgesällen tillverkar olika konditoriprodukter från beredning av deg eller massa till gräddning, dekoration, färdigställande och förpackning. Gesällen i bageriindustrin behärskar två eller tre moment i bageriindustrins tillverkningsprocess beroende på de valbara examensdelarna. Konditorgesällen och bagargesällen tillverkar också specialkostprodukter.

Den som har avlagt examen behärskar livsmedelssäkerheten samt användningen av maskiner och apparater. Dessutom ser de till att arbetsmiljön är städad och ren och följer livsmedelslagstiftningen och företagets egenkontrollprogram. Den som har avlagt examen behärskar arbetarskydds- och ergonomianvisningarna. Hen förpackar produkterna i ändamålsenliga förpackningar, förser produkterna med förpackningsmärkning, förpackar och skickar produkterna till kunderna. Hen arbetar ekonomiskt, med gott resultat och smidigt, och behärskar arbetsmetoderna inom bageribranschen. Den som har avlagt examen behärskar produktkvaliteten och kan använda informationsteknik i sitt arbete.

0150

Yrkesexamen inom bageribranschen omfattar 150 kp. I examen ingår tre examensbenämningar: konditorgesäll, gesäll inom bageriindustrin och bagargesäll. Obligatoriska examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning. Valbara examensdelar i examen utgör 60 kompetenspoäng eller 90 kompetenspoäng beroende på vald examensbenämning.

030

Obligatorisk examensdel

030

Behärskande av livsmedelssäkerheten

0120

Konditorgesäll

Examensbenämningen är konditorgesäll.

060

Obligatoriska examensdelar

Den studerande väljer 60 kp.

030

Tillverkning av tårtor, bakelser och konditoridekorationer

030

Tillverkning av småbröd och mjuka kakor

060

Valbara examensdelar

Den studerande väljer sammanlagt 60 kp.

030

Tillverkning av desserter och pâtisserieprodukter

030

Tillverkning av smörgåstårtor och cocktailbitar

030

Specialarbete för bagargesäll

030

Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen

0120

Gesäll inom bageriindustrin

Examensbenämningen är gesäll inom bageriindustrin.

030

Obligatorisk examensdel

030

Driftshantering inom mejeriindustrin

030

Valbara examensdelar 1

Den studerande väljer 30 kp.

030

Tillverkning av deg inom bageriindustrin

030

Tillverkning av massa inom bageriindustrin

060

Valbara examensdelar 2

Den studerande väljer sammanlagt 60 kp.

030

Formning inom bageriindustrin

030

Jäsning och frysning inom bageriindustrin

030

Jäsning och gräddning inom bageriindustrin

030

Gräddning och färdigställande inom bageriindustrin

030

Förpackning och expedition inom bageriindustrin

030

Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen

0120

Bagargesäll

Examensbenämningen är bagargesäll.

060

Obligatoriska examensdelar

Den studerande väljer 60 kp.

030

Tillverkning av matbröd

060

Valbara examensdelar

Den studerande väljer sammanlagt 60 kp.

030

Tillverkning av färdigmatsprodukter

030

Specialarbete för bagargesäll

030

Arbete som arbetsplatshandledare

030

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

030

Examensdel från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen