Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2018)

I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bagferiindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.

Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.

0180

Specialyrkesexamen inom bageribranschen omfattar 180 kompetenspoäng. I examen ingår tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Examen består av obligatoriska examensdelar (60 kp eller 120 kp) och valbara examensdelar (60 kp eller 120 kp). De obligatoriska och valbara examensdelarna varierar enligt examensbenämningarna.

0180

Konditormästare

0120

Obligatoriska examensdelar

6060

Planering och tillverkning av en helhet bestående av konditoriprodukter

6060

Planering och tillverkning av ett konditoris specialprodukter

060

Valbara examensdelar

060

Förmansarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Produktutveckling inom bageribranschen

060

Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

060

Examensdel från yrkesexamen för företagare

060

Examensdel från en annan specialyrkesexamen

0180

Mästare inom bageriindustrin

060

Obligatorisk examensdel

6060

Planering och tillverkning av en produkthelhet inom bageriindustrin

060

Valbara examensdelar 1

060

Förmansarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Valbara examensdelar 2

060

Produktutveckling inom bageribranschen

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

060

Examensdel från yrkesexamen för företagare

060

Examensdel från en annan specialyrkesexamen

0180

Bagarmästare

0120

Obligatoriska examensdelar

6060

Planering och tillverkning en helhet bestående av bageriprodukter

6060

Planering och tillverkning av ett bageris specialprodukter

060

060

Förmansarbete i ett bageri

060

Utveckling av produktionen i ett bageri

060

Produktutveckling inom bageribranschen

060

Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter

060

Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen

060

Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen

060

Examensdel från yrkesexamen för företagare

060

Examensdel från en annan specialyrkesexamen