Specialyrkesexamen inom bageribranschen (1.8.2018)
I specialyrkesexamen inom bageribranschen finns tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Konditormästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en konditorprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för konditorier. Mästare inom bageriindustrin kan komma med idéer, planera och tillverka en produkthelhet för bagferiindustrin. Bagarmästaren kan komma med idéer, planera och tillverka en bageriprodukthelhet, ett specialarbete och specialprodukter för bagerier. Den som avlagt specialyrkexamen inom bageribranschen kan arbeta hygieniskt, säkert och ergonomiskt samt följa företagets egenkontrollprogram.
Beroende på vilka valbara examensdelar den som avlagt examen har valt kan personen leda affärsverksamheten för ett företag inom bageribranschen samt ansvara för personalen och företagets anskaffningsprocess och introduktion av personalen. Därtill kan den person som avlagt examen planera och leda ett utvecklingsprojekt för produktion eller planera och genomföra en produktutvecklingshelhet för bageribranschen. Den person som avlagt examen behärskar beroende på valet av examensdelar internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen samt planering och genomförande av en desserthelhet.
0180
Specialyrkesexamen inom bageribranschen omfattar 180 kompetenspoäng. I examen ingår tre examensbenämningar: konditormästare, mästare inom bageriindustrin och bagarmästare. Examen består av obligatoriska examensdelar (60 kp eller 120 kp) och valbara examensdelar (60 kp eller 120 kp). De obligatoriska och valbara examensdelarna varierar enligt examensbenämningarna.
0180
Konditormästare
0120
Obligatoriska examensdelar
060
Planering och tillverkning av en helhet bestående av konditoriprodukter
Planering och tillverkning av en helhet bestående av konditoriprodukter
060
Planering och tillverkning av ett konditoris specialprodukter
Planering och tillverkning av ett konditoris specialprodukter
060
Valbara examensdelar
Man väljer 60 kp
060
Förmansarbete i ett bageri
Förmansarbete i ett bageri
060
Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri
060
Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen
060
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
060
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
060
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
060
Examensdel från yrkesexamen för företagare
060
Examensdel från en annan specialyrkesexamen
0180
Mästare inom bageriindustrin
060
Obligatorisk examensdel
060
Planering och tillverkning av en produkthelhet inom bageriindustrin
Planering och tillverkning av en produkthelhet inom bageriindustrin
060
Valbara examensdelar
Man väljer 60 kp
060
Förmansarbete i ett bageri
Förmansarbete i ett bageri
060
Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri
060
Valbara examensdelar
Man väljer 60 kp
060
Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen
060
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
060
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
060
Examensdel från yrkesexamen för företagare
060
Examensdel från en annan specialyrkesexamen
0180
Bagarmästare
0120
Obligatoriska examensdelar
060
Planering och tillverkning en helhet bestående av bageriprodukter
Planering och tillverkning en helhet bestående av bageriprodukter
060
Planering och tillverkning av ett bageris specialprodukter
Planering och tillverkning av ett bageris specialprodukter
060
Valbara examensdelar
Man väljer 60 kp
060
Förmansarbete i ett bageri
Förmansarbete i ett bageri
060
Utveckling av produktionen i ett bageri
Utveckling av produktionen i ett bageri
060
Produktutveckling inom bageribranschen
Produktutveckling inom bageribranschen
060
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
Planering och genomförande av en helhet bestående av desserter
060
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
Internationell tävlingsverksamhet inom bageribranschen
060
Examensdel från en annan examensbenämning inom denna examen
060
Examensdel från yrkesexamen för företagare
060