Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom säkerhetsbranschen (1.8.2018)

Målen för grundexamen inom säkerhetsbranschen är att den som har avlagt examen har omfattande baskunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta, specialisera eller vidareutbilda sig inom samtliga områden som ingår i säkerhetssektorn, dvs. arbeten inom den tekniska branschen, logistikarbeten, miljöarbeten, servicearbeten och arbeten inom den privata säkerhetsbranschen.

Grundexamen inom säkerhetsbranschen ger grundläggande färdigheter för att utveckla yrkesskickligheten. De som avlagt examen är pålitliga, kvalitetsmedvetna, initiativrika samt serviceinriktade och samarbetsvilliga. De ska i varierande arbetssituationer i tjänst hos olika arbetsgivare eller som självständiga företagare kunna tillämpa de färdigheter och kunskaper som de lärt sig. De kan se sitt arbete som en del av en större uppgiftshelhet och kan i sitt arbete beakta arbetsuppgifterna hos olika samarbetsparter.

De som avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen ska klara sig i en mångkulturell arbetsmiljö och klara sig på de bägge inhemska språken och på minst ett främmande språk i den egna arbetsmiljön och i olika arbetskontakter. I sitt arbete ska de kunna tillämpa metoder som stöder en hållbar utveckling av miljön. De ska kunna använda de tekniska redskap och anordningar som behövs i arbetet och ha de färdigheter som behövs för att använda den informations- och kommunikationsteknik som ständigt utvecklas i informationssamhället för att kunna inhämta kunskap och kommunicera interaktivt.

De som avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen iakttar anvisningarna i sitt arbete och de ska ha initiativförmåga, vara påhittiga och ha förmåga att förutse situationer för att kunna fatta självständiga beslut. Som arbetstagare i ett företag eller som yrkesutövare ska de kunna betjäna kunderna och beakta deras behov. De ska känna till kundens och konsumentens rättigheter och skyldigheter och kan beakta dem i sitt arbete.

De som har avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen ska kunna sköta sitt arbete i enligt kvalitetssystemen. De ska ha en uppfattning om säkerhetsbranschens internationella och nationella konkurrensförmåga och kvalitetens förhållande till kostnaderna samt känner sitt ansvar i samtliga arbetsuppgifter. De som avlagt grundexamen ska kunna sköta sin hälsa och på så sätt upprätthålla sin arbets- och funktionsförmåga. De ska vara medvetna om de fysiska och psykiska hälsoriskerna i sitt yrke och kunna förebygga dem. De ska kunna se till säkerheten i arbetet och iaktta föreskrifter och anvisningar för arbetarskyddet.

De som har avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen ska ha den förmåga till inlärning som livslångt lärande förutsätter, såsom förmåga att utvärdera sitt eget lärande, bedöma och strukturera information, planera sina studier och ställa upp egna målsättningar för sitt lärande. De ska dessutom vilja och vara motiverade att fortgående utveckla sig själva. De som har avlagt examen ska ha färdigheter att flexibelt klara nya och varierande situationer och handla innovativt. De ska kunna lösa problemsituationer.

De som avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen ska ha mångsidiga färdigheter för att klara av kommunikationssituationerna i arbetslivet och de ska kunna samarbeta med andra även i en mångkulturell arbetsmiljö. De som har avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen ska kunna handla ansvarsfullt, rättvist och enligt ingångna avtal och de ska i sitt arbete iaktta säkerhetsbranschens yrkesetik och tystnadsplikt. De ska vara toleranta och ha en jämlik inställning till andra människor. De ska kunna beakta andra individer och godkänna olika känslor och beteenden. Dessutom ska de kunna kontrollera sina egna känslor i situationer i arbetsorganisationen,kundbetjäningen och i andra interaktiva situationer. De ska kunna uppskatta det egna yrket och ha motivation att utveckla sig själva och sitt arbete.

0180

xx grundexamen

Omfattningen på grundexamen inom säkerhetsbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). Av de yrkesinriktade examensdelarna är 45 kompetenspoäng obligatoriska och 100 kompetenspoäng valbara.

Examensbenämningen i grundexamen inom säkerhetsbranschen är säkerhetsvakt.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

045

Obligatoriska examensdelar

4545

Verksamheten inom säkerhetsbranschen

0100

Valbara examensdelar

030

Bevakning

030

Räddningsverksamhet

030

Säkerhetsteknik

015

Grundläggande bevakning och övervakning av ordning

015

Miljösäkerhet

015

Säkerhetsbranschens servicefunktioner

015

Fastighetsteknik

015

Logistisk säkerhet

015

Datasäkerhet

015

Internationell säkerhetsverksamhet

015

Hantering av hotsituationer

015

Säkerhetskontroll

015

Användning av säkerhetssystem

015

Planering av företagsverksamhet

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Arbeta i ett företag

015

Arbete som kräver spetskompetens

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen omfattar kunnande som grundar sig arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Examensdel från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan ingå en examensdel från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen som ska ingå utgör omfattningen på examensdelen i det här fallet högst 15 kompetenspoäng.
Välja examensdel

015

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

035

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarna ingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.

1111

Kunnande i kommunikation och interaktion

66

Kunnande i matematik och naturvetenskap

99

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.