Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (1.8.2018) | Kompetensområdet för kundservice

Den som avlagt grundexamen kan

  • arbeta i planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter för matlagning eller kundservice inom restaurangbranschen
  • betjäna finländska och utländska kunder på ett kundorienterat sätt
  • använda terminologi på främmande språk och kulturkännedom
  • arbeta försäljnings-, och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat, ansvarsfullt och enligt kraven på hygien och hållbart verksamhetssätt.

i grundexamen kan man specialisera sig på serverings- eller matlagningsuppgifter.

En servitör som avlagt examen kan

  • arbeta i uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
  • ställa i ordning kundutrymmen och lägga fram produkter till försäljning
  • presentera, sälja och servera mat och dryck.

En kock som avlagt examen kan

  • utföra arbetsuppgifter inom matlagning på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
  • tillreder välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost
  • lägga fram maten som enskilda portioner eller till stora grupper.

0180

xx grundexamen

Omfattningen av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och av gemensamma examensdelar (35

kompetenspoäng). I examen ingår en obligatorisk examensdel, att verka inom restaurangverksamhet

(20 kompetenspoäng), två obligatoriska examensdelar inom kompetensområdet (sammanlagt 65 kompetenspoäng) och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar.

I grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen ingår två kompetensområden:

• kompetensområdet för kundservice (servitör) och

• kompetensområdet för matservice (kock).

0145

Yrkesinriktade examensdelar

020

Obligatoriska examensdelar

2020

Att arbeta inom restaurangverksamhet

065

Kompetensområdet för kundservice

2525

Kundservice och försäljning

4040

Servering av mat i portioner och av drycker

060

Valbara examensdelar

030

À la carte-matlagning

030

À la carte-servering

025

Försäljning och servering av drycker,

010

Caféservice

010

Gatu- och snabbmatsservice

020

Fartygsekonomi,

015

Användning av naturprodukter inom restaurangverksamheten

010

Verksamhet inom service- och utdelningskök

020

Produktifiering av restaurangverksamhet

025

Matproduktion i storkök

020

Användning av 3D-teknik inom restaurangverksamheten

025

Tillredning av beställnings- och festmat

025

Beställnings- och festservering

015

Arbete vid betjäningsdisk i en detaljhandel,

015

Arbete som kräver spetskompetens

05

Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter

015

Arbeta i ett företag

015

Planering av företagsverksamhet

020

Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde

I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna grundexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.

015

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen omfattar kunnande som grundar sig arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.

015

Examensdel från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan ingå en examensdel från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen som ska ingå utgör omfattningen på examensdelen i det här fallet högst 15 kompetenspoäng.
Välja examensdel

015

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

025

Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier

035

Gemensamma examensdelar

Kunnande i kommunikation och interaktion omfattar minst 12 kompetenspoäng, kunnande i matematik och naturvetenskap minst 6 kompetenspoäng och kunnande om samhälle och arbetsliv minst 9 kompetenspoäng. Därtill ska det i de gemensamma examensdelarna ingå valbara mål för kunnandet som den studerande väljer från en eller flera gemensamma examensdelar och ett eller flera delområden på så sätt att omfattningen på 35 kp uppfylls.

1111

Kunnande i kommunikation och interaktion

66

Kunnande i matematik och naturvetenskap

99

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna.