Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (1.8.2018) | Kompetensområdet för kundservice
Den som avlagt grundexamen kan
- arbeta i planerings-, genomförande- och försäljningsuppgifter för matlagning eller kundservice inom restaurangbranschen
- betjäna finländska och utländska kunder på ett kundorienterat sätt
- använda terminologi på främmande språk och kulturkännedom
- arbeta försäljnings-, och kundbetjäningsinriktat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat, ansvarsfullt och enligt kraven på hygien och hållbart verksamhetssätt.
i grundexamen kan man specialisera sig på serverings- eller matlagningsuppgifter.
En servitör som avlagt examen kan
- arbeta i uppgifter inom kundservice på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
- ställa i ordning kundutrymmen och lägga fram produkter till försäljning
- presentera, sälja och servera mat och dryck.
En kock som avlagt examen kan
- utföra arbetsuppgifter inom matlagning på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn
- tillreder välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost
- lägga fram maten som enskilda portioner eller till stora grupper.
0180
xx grundexamen
Omfattningen av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och av gemensamma examensdelar (35
kompetenspoäng). I examen ingår en obligatorisk examensdel, att verka inom restaurangverksamhet
(20 kompetenspoäng), två obligatoriska examensdelar inom kompetensområdet (sammanlagt 65 kompetenspoäng) och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar.
I grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen ingår två kompetensområden:
• kompetensområdet för kundservice (servitör) och
• kompetensområdet för matservice (kock).
0145
Yrkesinriktade examensdelar
020
Obligatoriska examensdelar
2020
Att arbeta inom restaurangverksamhet
065
Kompetensområdet för kundservice
2525
Kundservice och försäljning
4040
Servering av mat i portioner och av drycker
060
Valbara examensdelar
030
À la carte-matlagning
030
À la carte-servering
025
Försäljning och servering av drycker,
010
Caféservice
010
Gatu- och snabbmatsservice
020
Fartygsekonomi,
015
Användning av naturprodukter inom restaurangverksamheten
010
Verksamhet inom service- och utdelningskök
020
Produktifiering av restaurangverksamhet
025
Matproduktion i storkök
020
Användning av 3D-teknik inom restaurangverksamheten
025
Tillredning av beställnings- och festmat
025
Beställnings- och festservering
015
Arbete vid betjäningsdisk i en detaljhandel,
015
Arbete som kräver spetskompetens
05
Förberedelse för arbetsplatshandledaruppgifter
015
Arbeta i ett företag
015
Planering av företagsverksamhet
020
Obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde
I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna grundexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 20 kompetenspoäng.
015
Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
015
Examensdel från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
015
Högskolestudier
025
Delområden av gemensamma examensdelar, gymnasiestudier eller andra studier som stöder förutsättningarna för fortsatta studier
035
Gemensamma examensdelar
1111
Kunnande i kommunikation och interaktion
66
Kunnande i matematik och naturvetenskap
99
Kunnande om samhälle och arbetsliv
09