Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i matservice (1.1.2019) | Kompetensområdet för matlagning på restaurang

Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

• kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock

• kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.

Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk , Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av följande valbara examensdelar (90 kompetenspoäng): Tillredning av specialdietmåltider, Tillredning av vegetariska maträtter, Tillredning av maträtter som serveras kalla, Matlagning med olika produktionsmetoder, Matlagning vid beställningsservice, Det andra kompetensområdets obligatoriska examensdel eller En yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller en specialyrkesexamen.

De som avlagt yrkesexamen i matservice kan

• planera sina arbetsuppgifter vid matlagning

• arbeta som kock och som medlem av ett arbetslag i matlagningsuppgifter

• arbeta på ett kundcentrerat, kvalitetsmedvetet, lönsamt och ekonomiskt sätt och i enlighet med hygienkrav och ett hållbart verksamhetssätt

• agera i arbetsgemenskapen och utveckla sin kompetens.

I yrkesexamen kan man specialisera sig på uppgifter med matlagning på restaurang

eller i storhushåll.

Restaurangkockar som avlagt kompetensområdet för matlagning på restaurang kan

• arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt restaurangens verksamhetskoncept och affärsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• förbereda råvaror rätt enligt förädlingsgraden

• tillreda för-, huvud- och efterrättsportioner och måltidshelheter

• färdigställa och lägga upp matportionerna på ett ändamålsenligt sätt

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

Kockar i storhushåll som avlagt kompetensområdet för matlagning i storhushåll kan

• arbeta systematiskt och ansvarsfullt och i olika matlagnings- och kundserviceuppgifter i ett professionellt kök

• arbeta enligt organisationens verksamhetsidé

• arbeta på ett ekonomiskt och högklassigt sätt

• tillreda olika slags maträtter och måltidshelheter

• professionellt och effektivt använda maskiner och apparater i ett professionellt kök

• betjäna kunderna kundcentrerat och artigt.

0150

Yrkesexamen i matservice har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Examen har två kompetensområden:

• kompetensområdet för matlagning på restaurang, restaurangkock

• kompetensområdet för matlagning i storhushåll, kock i storhushåll.

Examen består av en examensdel i kompetensområdet som är obligatorisk, Matlagning i restaurangkök eller Matlagning i storhushåll (60 kompetenspoäng), samt av följande valbara examensdelar (90 kompetenspoäng

060

Obligatorisk examensdel

060

Kompetensområdet för matlagning på restaurang

6060

Matlagning i restaurangkök

090

Valbara examensdelar

050

Tillredning av specialdietmåltider

040

Tillredning av vegetariska maträtter

050

Tillredning av maträtter som serveras kalla

030

Matlagning med olika produktionsmetoder

040

Matlagning vid beställningsservice

040

En obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde

I examen kan det ingå en obligatorisk examensdel från ett annat kompetensområde inom denna yrkesexamen. Oberoende av omfattningen på examensdelen ska omfattningen på examensdelen på det här stället vara högst 40 kompetenspoäng.

030

Examensdel från en yrkesinriktad grundexamen,en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en yrkesinriktad examensdel från en yrkesinriktad grundexamen, en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Omfattningen på examensdelen kan på det här stället vara minst 10 eller högst 30 kompetenspoäng.

Välja examensdel