Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost (1.1.2019)

Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan

  • arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé
  • i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål
  • tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse
  • förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.

Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.

0160

Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost har en omfattning på 160 kompetenspoäng.

Examen består av en obligatorisk examensdel, Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök (50 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (110 kompetenspoäng).

En valbar examensdel (60 kp) ska enligt uppbyggnaden av examen väljas från valbara examensdelar 1: Genomförande av specialdieter för äldre, Genomförande av specialdieter för unga och arbetsföra personer, Genomförande av specialdieter för barn i daghems- eller skolåldern eller Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö.

Från valbara examensdelar 2 ska en examensdel eller examensdelar till en omfattning av minst 50 kompetenspoäng väljas.

Examensbenämning för specialyrkesexamen i tjänster för specialkost är dietkock.

050

Obligatorisk examensdel

5050

Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök

060

Valbara examensdelar 1)

En av de valbara examensdelarna ska vara en av följande examensdelar

060

Genomförande av specialdieter för äldre

060

Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer,

060

Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern

060

Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö

050

Valbara examensdelar 2)

Från valbara examensdelar 2 ska en examensdel eller examensdelar till en omfattning av minst 50 kompetenspoäng väljas.

060

Genomförande av specialdieter för äldre

060

Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer,

060

Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern

060

Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö

050

Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster

020

En yrkesinriktad examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen

I examen kan ingå en yrkesinriktad examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen. Omfattningen på den examensdel som tas med är i det fallet minst 10 och högst 20 kompetenspoäng.