Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost (1.1.2019)
Dietkockar som avlagt specialyrkesexamen i tjänster för specialkost kan
- arbeta yrkesskickligt, självständigt och ansvarsfullt enligt verksamhetsställets verksamhetskoncept och affärsidé
- i sitt arbete beakta kundgruppens näringsterapeutiska specialbehov samt verksamhetsställets ekonomiska och kvalitativa mål
- tillreda maträtter och måltider i enlighet med kundens specialdiet och etiska övertygelse
- förpacka och lägga upp maträtter och måltider som hen tillrett samt se till förpackningsmärkningar och produktinformation för dem.
Dietkockarna beaktar vidare kundernas individuella behov och livsmedelssäkerheten. De har omfattande kunskaper i näringslära och i genomförande av specialdieter samt förutsättningar att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet.
0160
Specialyrkesexamen i tjänster för specialkost har en omfattning på 160 kompetenspoäng.
Examen består av en obligatorisk examensdel, Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök (50 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (110 kompetenspoäng).
En valbar examensdel (60 kp) ska enligt uppbyggnaden av examen väljas från valbara examensdelar 1: Genomförande av specialdieter för äldre, Genomförande av specialdieter för unga och arbetsföra personer, Genomförande av specialdieter för barn i daghems- eller skolåldern eller Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö.
Från valbara examensdelar 2 ska en examensdel eller examensdelar till en omfattning av minst 50 kompetenspoäng väljas.
Examensbenämning för specialyrkesexamen i tjänster för specialkost är dietkock.
050
Obligatorisk examensdel
050
Genomförande av specialdieter i ett professionellt kök
060
Valbara examensdelar 1)
060
Genomförande av specialdieter för äldre
060
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer,
060
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
060
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
050
Valbara examensdelar 2)
060
Genomförande av specialdieter för äldre
060
Genomförande av specialdieter för unga eller arbetsföra personer,
060
Genomförande av specialdieter för barn i daghems- och skolåldern
060
Genomförande av näringsterapi i vårdmiljö
050
Utveckling av specialdietprodukter och -tjänster
020