Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen (1.1.2019)

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen arbetar inom denna bransch i företag eller organisationer av olika storlek som en chef som deltar i arbetet, som arbetsledare för ett arbetsskift eller som chef för en enhet.

Den som har avlagt specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen kan

  • planera, organisera, handleda, övervaka och utveckla den dagliga verksamheten i olika företag och organisationer inom inkvarterings- och kosthållsbranschen enligt resultat- och kvalitetsmål
  • planera, organisera och leda dagliga produktions- och kundserviceprocesser kundorienterat och strävar till att uppnå bästa möjliga kundtillfredsställelse
  • dimensionera personalstyrkan och bestämma vilken personal som behövs i förhållande till verksamheten
  • vägleda, handleda, och övervaka sin personal i föränderliga situationer med hänsyn till kundernas och personalens säkerhet, arbetarskyddet och produktsäkerheten
  • sätta sig in i den lagstiftning och de myndighetsanvisningar och -föreskrifter som gäller verksamheten inom branschen och i organisationen så bra att de kan leda och övervaka arbete
  • med sitt eget exempel leda och förstå hur viktig kommunikation och interaktion är i chefsarbetet
  • arbeta serviceinriktat, ansvarsfullt och samarbetsvilligt och ta hand om organisationens interna och externa kunder
  • sköta kund-, intressent- och nätverksrelationer
  • arbeta på ett engagerat, ansvarsfullt, initiativrikt och diskret sätt.

0180

Specialyrkesexamen i chefskap inom inkvarterings- och kosthållsbranschen omfattar 180 kompetenspoäng.

Examen består av tre obligatoriska examensdelar, Att leda daglig verksamhet (50 kompetenspoäng), Att arbeta som chef (60 kompetenspoäng) och Att sköta kund- och intressentrelationer (40 kompetenspoäng) samt av valbara examensdelar (30 kompetenspoäng).

0150

Obligatoriska examensdelar

5050

Att leda daglig verksamhet

6060

Att arbeta som chef

4040

Att sköta kund- och intressentrelationer

030

Valbara examensdelar

030

Genomförande av ett utvecklingsprojekt

020

Att leda mångfald i en arbetsgemenskap

030

Arbete som arbetsplatshandledare och bedömare

030

En examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen

I examen kan det ingå en yrkesinriktad examensdel från en yrkesexamen eller en annan specialyrkesexamen. Omfattningen på examensdelen kan här vara minst 10 kompetenspoäng och högst 30 kompetenspoäng.