Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i produktionsteknik (1.1.2019) | Kompetensområdet för maskinbearbetning

De som har avlagt yrkesexamen i produktionsteknik kan arbeta på ett ekonomiskt sätt och i enlighet med kvalitetsmålen i produktionen. De kan arbeta ansvarsfullt och säkert och i arbetet ha omsorg om arbetarskyddet, arbetshälsan och miljöskyddet samt följa arbetslivets verksamhetssätt, anvisningar och branschens standarder. De har en god helhetsuppfattning om tillverkningsprocesserna inom sitt kompetensområde. De kan använda de maskiner, anordningar och material som krävs i arbetet samt dra nytta av de möjligheter som automationen och digitaliseringen fört med sig. De kan utvärdera och utveckla sin verksamhet samt instruera i verksamhetssätten och uppgifterna i sin arbetsmiljö.

De som avlagt kompetensområdet för plåt- och svetsningsteknik kan arbeta självständigt i tillverkningsuppgifter inom svetsindustrin. De kan tillverka stålkonstruktioner, delhelheter eller delar av dessa enligt kraven, och de har avlagt de kvalifikationer som krävs i arbetet.

De som avlagt kompetensområdet för maskinbearbetning kan arbeta självständigt i tillverkningsuppgifter inom maskinbearbetningsindustrin. De kan programmera och med CNC-maskiner tillverka exakta och mångsidiga detaljer enligt verkstadsritningar genom att utnyttja 3D CAM-program.

De som avlagt kompetensområdet för glas- och keramikbranschen kan arbeta självständigt med tillverkning av produkter samt i monterings- och reparationsarbeten i anslutning till det.

De som avlagt kompetensområdet för plast- och gummiteknik kan arbeta självständigt i uppgifter med tillverkning av produkter samt med kvalitetskontroll i anslutning till det.

0150

Yrkesexamen i produktionsteknik har en omfattning av 150 kompetenspoäng. Kompetensområdet för maskinbearbetning omfattar 90 kompetenspoäng obligatoriska examensdelar och 60 kompetenspoäng valbara examensdelar. Kompetensområdet för plåt- och svetsningsteknik omfattar 20 kompetenspoäng obligatoriska examensdelar och 130 kompetenspoäng valbara examensdelar. De övriga kompetensområdena omfattar 30 kompetenspoäng obligatoriska examensdelar och 120 kompetenspoäng valbara examensdelar.

Yrkesexamen i produktionsteknik har fyra kompetensområden:

  • Kompetensområdet för plåt- och svetsningsteknik
  • Kompetensområdet för glas- och keramikbranschen
  • Kompetensområdet för maskinbearbetning
  • Kompetensområdet för plast- och gummiteknik.

0150

Kompetensområdet för maskinbearbetning

090

Obligatoriska examensdelar

3030

Produktionsteknisk verksamhet och planering av tillverkningen

6060

3D CAM-programmering och CNC-tillverkning

060

Valbara examensdelar

030

3D-koordinatmätning

030

Manuella bearbetningar

030

Tillverkning och underhåll av verktyg

030

Programmering och drift av gnistbearbetningsmaskiner

030

Arbeten med tillverkning av gjutmodeller

030

Slipnings-, polerings- och ytbeläggningsarbeten

030

Värmebehandlingar och materialprovning

030

Upphandling inom industrin

030

Utnyttjande av robotik i produktionen

030

Behärskande av ett produktionstekniskt projekt och dess risker

030

Utveckling av arbetssäkerheten, arbetsvälmåendet och arbetsmiljön inom produktionsindustrin

030

Högskolestudier
Examensdelen omfattar högskolestudier som stöder det yrkesinriktade kunnandet.

030

Examensdel eller examensdelar från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen.
I examen kan det ingå en examensdel eller examensdelar från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen till en omfattning på minst 30 kompetenspoäng.