Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen inom träindustrin (1.1.2019) | Kompetensområdet för snickeriindustrin

De som har avlagt yrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen arbetar ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt kan iaktta arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom sitt kompetensområde. De har en god helhetssyn på produktionsprocesser, råmaterial samt de krav som slutanvändningen ställer på produkten inom sitt kompetensområde.

De som har avlagt kompetensområdet inom träskiveindustrin kan arbeta självständigt inom flera valda processer inom träskiveindustrin i drifts- och övervakningsuppgifter. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.

De som har avlagt kompetensområdet inom träbyggnadsindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom träbyggnadsindustrin. De kan tillverka produkter inom träbyggnadsindustrin.

De som har avlagt kompetensområdet inom snickeriindustrin kan arbeta självständigt i arbetsuppgifter inom branschen. De kan tillverka produkter inom snickeriindustrin genom att använda material, vidareförädlade varor och tillbehör.

De som har avlagt kompetensområdet inom sågindustrin kan arbeta självständigt i drifts- och övervakningsuppgifter av flera processer inom sågindustrin eller vidareförädling av sågvaror som de har valt. De kan utföra konditionsövervakning och säkerställa processens störningsfria funktion samt utreda eventuella störningar.

0150

Omfattningen av yrkesexamen inom träindustrin är 150 kompetenspoäng. Yrkesexamen inom träindustrin består av obligatoriska examensdelar 30 kompetenspoäng och valbara examensdelar 120 kompetenspoäng.

Yrkesexamen inom träindustri har fyra kompetensområden:

  • Kompetensområdet inom träskiveindustrin
  • Kompetensområdet inom träbyggnadsindustrin
  • Kompetensområdet inom snickeriindustrin
  • Kompetensområdet inom sågindustrin

0150

Kompetensområdet för snickeriindustrin

030

Obligatoriska examensdelar

030

Arbetsuppgifter inom tillverkning av trävaror

0120

Valbara examensdelar

0120

Valbara examensdelar 1
60-

060

CNC- och CAM-tillverkning av produkter inom snickeribranschen

060

Montering och installation av produkter inom snickeribranschen

060

Tillverkning av produkter inom snickeribranschen

060

Arbete vid en produktionslinje inom träindustrin

060

Valbara examensdelar 2
0-

030

Kundorienterad utrymmes- och möbelplanering

030

Inredningssnickeri

030

CNC-bearbetning i träindustrin
Examensdelen kan inte väljas, om man har valt examensdelen CNC- och CAM-tillverkning av produkter.

030

Tillverkning av måttbeställda produkter inom snickeribranschen

030

Montering av snickeriprodukter
Examensdelen kan inte väljas, om man har valt examensdelen Montering och installation av produkter inom snickeribranschen. Examensdelen kan väljas två gånger i examen, om kunnandet visas i olika monteringsarbeten.

030

Tillverkning av en prototyp för en snickeriprodukt,

030

Industriell montering och utrustning för snickeriprodukter

030

Ytbehandling av träprodukter

030

Användning av produktionsrobot

030

3D-modellering av produkter

030

Kundservice och försäljningsarbete inom trävaruindustrin

030

Skärservice vid träförädling

030

Examensdel eller examensdelar från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen.
I examen kan det ingå en examensdel eller examensdelar från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen till en omfattning på högst 30 kompetenspoäng. . I betyget anges den verkliga omfattningen av examensdelen eller examensdelarna.

030

Examensdel från ett annat kompetensområde inom denna examen
I examen kan det ingå en examensdel från de valbara examensdelarna från ett annat kompetensområde i denna examen till en omfattning på högst 30 kompetenspoäng. I betyget anges den verkliga omfattningen av examensdelen eller examensdelarna.

030

Examensdel som grundar sig på lokala krav på yrkesskicklighet
Examensdelen omfattar kunnande som grundar sig arbetslivets lokala behov och som lämpar sig för fler än en arbetsplats på en omfattning på högst 30 kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren namnger examensdelen utifrån en verksamhetshelhet i arbetslivet och fastställer omfattningen på den i kompetenspoäng. Utbildningsanordnaren fastställer kraven på yrkesskicklighet och bedömning av kunnandet på motsvarande sätt som i de yrkesinriktade examensdelarna.