Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen inom träindustrin (1.1.2019) | Kompetensområdet för snickeriindustrin

De som har avlagt specialyrkesexamen inom träindustrin har den yrkesskicklighet som krävs för arbetsuppgifter inom träindustrin. De som har avlagt examen kan arbeta ansvarsfullt, ekonomiskt och enligt kvalitetsmålen samt iakttar arbetsplatsens anvisningar och verksamhetssätt. De kan arbeta säkert i verksamhetsmiljöer inom det kompetensområde de avlägger och ge handledning i arbetsplatsens verksamhetssätt och verksamhetssystem.

De som har avlagt kompetensområdet för den mekaniska skogsindustrin kan enligt sina val arbeta i arbetslednings-, planerings- och utvecklingsuppgifter inom den mekaniska skogsindustrin. De har en god helhetsbild av produktionsprocesser, råvaror samt av de krav som slutanvändningen ställer på produkten.

De snickarmästare som har avlagt kompetensområdet för snickeriindustrin kan arbeta självständigt i krävande arbetsuppgifter inom branschen. De kan planera och övervaka arbetsuppgifter inom sitt ansvarsområde. De utvecklar verksamheten inom sitt ansvarsområde genom att använda sin goda helhetsbild av snickeriindustrins material, tillverkningsprocesser och tjänster.

0180

Omfattningen av specialyrkesexamen inom träindustrin är 180 kompetenspoäng. Kompetensområdet för den mekaniska skogsindustrin består av en obligatorisk examensdel (60 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (120 kompetenspoäng). Kompetensområdet för snickeriindustrin består av en obligatorisk examensdel (30 kompetenspoäng) och valbara examensdelar (150 kompetenspoäng).

Specialyrkesexamen inom träindustrin har två kompetensområden:

Kompetensområdet för mekaniska skogsindustrin

Kompetensområdet för snickeriindustrin.

Examensbenämningen för kompetensområdet för snickeriindustrin är snickarmästare. Kompetensområdet för mekaniska skogsindustrin har ingen examensbenämning.

0180

Kompetensområdet för snickeriindustrin

Examensbenämning är snickarmästare

030

Obligatoriska examensdelar

3030

Utveckling av verksamheten inom snickeribranschen

0150

Valbara examensdelar

070

Valbara examensdelar 1

070

Skötsel av en produktionslinje inom snickeriindustrin

070

Krävande monteringar av snickeriprodukter

070

CNC- och CAM-tillverkning av krävande snickeriprodukter

070

Tillverkning av krävande snickeriprodukter

080

Valbara examensdelar 2

040

CAD-planeringsprojekt

040

CNC-tillverkning inom trävaruindustrin

040

Inköpsverksamhet inom träbranschen

040

Genomförande av ett produktutvecklingsprojekt inom snickeribranschen

040

Arbete med uppgifter inom försäljning av träbranschens produkter

040

Programmering och användning av produktionsrobotar

040

Examensdel eller examensdelar från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen
I examen kan det ingå en examensdel eller examensdelar från en yrkesexamen eller specialyrkesexamen till en omfattning på högst 40 kompetenspoäng.Examensdelen kan även vara en examensdel från ett annat kompetensområde i denna examen.. I betyget anges den verkliga omfattningen av examensdelen eller examensdelarna