Turun ammatti-instituutti Menu

Yrkesexamen i affärsverksamhet (1.1.2019) | Kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation

Den som har avlagt yrkesexamen i affärsverksamhet har kundinriktat kunnande i affärsverksamhet, kunnande i kommunikation och interaktion, språkkunskaper och kunnande i ekonomihantering. Hen använder informations- och kommunikationsteknik ändamålsenligt och arbetar i olika digitala miljöer. Hen nätverkar yrkesmässigt och utvecklar systematiskt sitt kunnande i affärsverksamhet. Hen har de färdigheter som behövs för företagande och kan arbeta som närmaste chef. Kunnandet hos den som avlagt examen varierar beroende på valet av kompetensområde och valbara examensdelar.

Den som avlagt kompetensområdet för tjänster inom affärsverksamhet har det kunnande som behövs för olika assistent- och sekreteraruppgifter, uppgifter inom informationsstyrning och dokumenthantering eller uppgifter i receptioner och multiservice.

Den som avlagt kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation har kunnande inom försäljning, marknadsföring eller båda två. Hen kan planera och genomföra marknadsföring och försäljning, följa resultaten av åtgärder och utveckla kundupplevelser.

Den som avlagt kompetensområdet för fastighetsförmedling har det kunnande som behövs vid bedömning, försäljning och köp- eller uthyrning av fastigheter samt aktier för fastighets- och bostadsaktiebolag och de behärskar principerna i fråga om god fastighetsmäklarsed.

Den som avlagt kompetensområdet för finanstjänster har det kunnande som behövs för uppgifter inom finansiering, sparande och placering, bankärenden, riskförsäkringar, ersättningstjänster, pensionsförsäkringar eller back office-funktioner. Den som avlagt examen har en helhetsuppfattning av finanssektorn och dess aktörer.

Den som avlagt kompetensområdet för ekonomiförvaltning har det kunnande som behövs i uppgifter som löneräkning, bokföring, skötsel av reskontra, upprättande av bokslut, intern kalkyl och budgetering eller rådgivning inom ekonomiförvaltning.

Den som avlagt kompetensområdet för internationell affärsverksamhet och spedition har det kunnande som behövs i olika import- eller exportuppgifter inom utrikeshandeln. Hen är insatt i den internationella verksamhetsmiljön på den nivå som de egna uppgifterna kräver.

0150

Yrkesexamen i affärsverksamhet omfattar 150 kompetenspoäng. Examen består av sex kompetensområden:

  • kompetensområdet för tjänster inom affärsverksamhet
  • kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation
  • kompetensområdet för fastighetsförmedling
  • kompetensområdet för finanstjänster
  • kompetensområdet för ekonomiförvaltning
  • kompetensområdet för internationell affärsverksamhet och spedition.

Följande examensdel är obligatorisk för alla kompetensområden: Arbete inom affärsverksamhet (30 kompetenspoäng).

I kompetensområdet för fastighetsförmedling finns ytterligare två obligatoriska examensdelar: skötsel av försäljningsuppdrag som gäller bostadsaktier och skötsel av försäljningsuppdrag som gäller bostadsfastigheter. Dessutom har alla kompetensområden egna valbara examensdelar.

030

Obligatorisk examensdel

030

Arbete inom affärsverksamhet

0120

Kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation

060

Valbara examensdelar 1

060

Uppdrag som gäller marknadskommunikation

060

Planering och genomförande av försäljning och kundservice

060

Valbara examensdelar 2

060

Kundanskaffning

060

Utveckling av kundupplevelser och tjänstedesign

060

Projekthantering

060

Lösningsförsäljning

060

Evenemangsproduktion

060

Visuell planering och förverkligande av lokaler och exponeringar

060

Arbete med produktgrupper

060

Examensdel från ett annat kompetensområde

060

Examensdel eller examensdelar från en annan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen