Turun ammatti-instituutti Menu

Specialyrkesexamen i affärsverksamhet (1.1.2019) | Kompetensområdet för handel

De som har avlagt denna examen har det kunnande som behövs i krävande expert- eller chefsuppgifter inom affärsverksamhet. De har god kompetens i affärsverksamhet och nätverkar yrkesmässigt. De har kunnande i kommunikation och interaktion och de språkkunskaper som behövs i sina uppgifter. De använder informations- och kommunikationsteknik ändamålsenligt och arbetar i olika digitala miljöer. De följer utvecklingen inom affärsverksamhet och utvecklar affärsverksamheten och verksamhetsprocesserna inom sitt ansvarsområde och sitt eget kunnande. Kunnandet hos dem som avlagt examen varierar beroende på valet av kompetensområde och valbara examensdelar.

De som har avlagt kompetensområdet för personalförvaltning har det kunnande som behövs i uppgifter som gäller kompetensutveckling och välbefinnande i arbetet och kan sköta anställningsfrågor. De kan ge chefer stöd och experthjälp i personalfrågor.

De som har avlagt kompetensområdet ekonomiförvaltning har en helhetssyn på ekonomiförvaltning. De kan till exempel analysera, planera och följa upp en organisations ekonomi och finansieringsverksamhet, göra budgetuppföljning och intern kalkylering samt upprätta ett koncernbokslut.

De som har avlagt kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation har det kunnande som behövs vid ledning och utveckling av försäljning eller marknadskommunikation som planeras och genomförs via flera kanaler.

De som har avlagt kompetensområdet för handel har det kunnande som behövs inom handel i chefs- eller expertuppgifter och i uppgifter där man utvecklar försäljningen och sortimentet.

De som har avlagt kompetensområdet för fastighetsförmedling har det kunnande som behövs i expert- eller ledningsarbete som gäller fastighetsförmedling, till exempel förmedling av nybyggnadsobjekt, värdering av fastigheter och aktielägenheter eller ledning av en fastighetsförmedlingsrörelse.

De som har avlagt kompetensområdet för internationell affärsverksamhet har det kunnande som behövs i ett företag eller en organisation i expertuppgifter som gäller internationell handel. Uppgifterna kan vara relaterade till internationell försäljning och marknadsföring eller till inköpsverksamhet.

0180

Specialyrkesexamen i affärsverksamhet omfattar 180 kompetenspoäng. Examen består av sex kompetensområden:

  • kompetensområdet för personalförvaltning
  • kompetensområdet för ekonomiförvaltning
  • kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation
  • kompetensområdet för handel
  • kompetensområdet för fastighetsförmedling
  • kompetensområdet för internationell affärsverksamhet.

Följande examensdel är obligatorisk för alla kompetensområden: Planering och genomförande av affärsverksamhet inom ett ansvarsområde (60 kompetenspoäng). Dessutom har varje kompetensområde egna valbara examensdelar.

060

Obilgatorisk examensdel

6060

Planering och genomförande av affärsverksamhet inom ett ansvarsområde

0120

Kompetensområdet för handel

060

Valbara examensdelar 1

060

Arbete som teamchef

060

Arbete som expert på en produktgrupp

060

Försäljningsarbete och utveckling av sortiment i en enhet

060

Valbara examensdelar 2

060

Planering och genomförande av ett utvecklingsprojekt

060

Arbete som teamchef

060

Arbete som expert på en produktgrupp

060

Försäljningsarbete och utveckling av sortiment i en enhet

060

Examensdel från ett annat kompetensområde

060

Examensdel eller examensdelar från en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen