Turun ammatti-instituutti Menu

Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning (1.8.2018)

De som avlagt grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning har de färdigheter som krävs i de mångsidiga arbetsuppgifterna inom mediebranschen och visuell framställning. De känner till mediebranschens verksamhetsmiljö och har de färdigheter som krävs för att sköta mångsidiga arbetsuppgifter i olika arbetsmiljöer. Inom mediebranschen och visuell framställning behövs både personer med ett brett yrkeskunnande och specialister. De som avlagt examen har i regel bred kompetens inom sitt kompetensområde, men färdigheterna kan också vara inriktade på ett speciellt delområde inom det egna kompetensområdet

0180

xx grundexamen

Omfattningen på en yrkesinriktad grundexamen är 180 kompetenspoäng. En yrkesinriktad grundexamen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng). De gemensamma examensdelarna är: kunnande i kommunikation och interaktion, kunnande i matematik och naturvetenskaper och kunnande om samhälle och arbetsliv.

I grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning ingår fyra kompetensområden.

Kompetensområdena i grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning är: audiovisuell kommunikation, publikationsproduktion, tryckproduktion och visuell framställning. Examensbenämningarna är utövare av medietjänster och utövare av visuell framställning.

0145

Yrkesinriktade examensdelar

015

Obligatorisk examensdel

1515

Verksamhet inom mediebranschen

035

Gemensamma examensdelar

Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.

011

Kunnande i kommunikation och interaktion

06

Kunnande i matematik och naturvetenskap

09

Kunnande om samhälle och arbetsliv

09

Valbara mål för kunnandet inom gemensamma examensdelar (8 kp inom svenskspråkig yrkesutbildning)

De valbara målen för kunnandet inom de gemensamma examensdelarna omfattar 8 kp och kan vara valbara mål för kunnandet som är fastställda i examensgrunderna eller andra valbara mål som utbildningsanordnaren beslutat om och som stöder målen för kunnandet som är fastställda för den ifrågavarande examensdelen och dess delområden i examensgrunderna. I de valbara målen för kunnandet kan också ingå kunnande som den studerande förvärvat tidigare och som stöder målen för kunnandet